Много хотелиери у нас се отказват от системата „ол инклузив“ заради поскъпването на хранителните продукти. Тази нова тенденция коментира Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в морската столица пред БНР Радио Варна.
В новите пакети, които предлагат местата за настаняване, към нощувката са включени само закуска и вечеря, посочи той.
Много от хотелиерите споделят, че резултатите тази година не са постигнали техните очаквания, а основен фактор са увеличените разходи заради инфлацията, смята Косев.
„Смятам, че сезонът не беше лош. Сега живеем във форсмажорни времена и пред бранша изникват различни предизвикателства“, каза още той пред БНР Радио Варна.
Хотелите в Турция масово премахват „ол инклузив“ екстрата
Според него успешни ще са тези хотелиери, които бързо успеят да се адаптират и да намерят правилните решения.
Неотдавна и туроператори отбелязаха, че ол инклузив туризмът не е особено предпочитан през тази година.
„При нас 60% търсят ол инклузив, но другите 40% категорично отказват настаняване с ол инклузив на българското Черноморие и избират малки семейни хотели, които им предлагат опцията или само със закуска, или места без изхранване. Получаваме обратна връзка от нашите клиенти и установяваме, че като цяло тези, които са избрали настаняване без изхранване и са избирали сами заведенията за хранене, са доволни от хотелската база и предоставените им услуги. Тези, които са избрали ол инклузив, до голяма степен също са доволни, но определено с коментари относно качеството на храната, обяснява Светла Тагарева.