Свят

Струва ли си да посетим косовската столица Прищина

Представете си провинциален град, който изведнъж се превръща в столица на новата, независима държава. Нещо повече, страната все още е спорна територия под наблюдението на международните сили, поради което често е в светлината на прожекторите. Това е историята на Прищина, Косово – новородена столица.

В Прищина няма важни неща за правене. За повечето посетители столицата на Косово може да е просто грозна и скучна. Липсват големи туристически атракции или акценти. Въпреки това Прищина е градът с невероятната атмосфера и кафенетата, и двете са сред най-добрите в региона.

Кафе култура

Кафето в Прищина е най-доброто. Всички мислят така. С цените, започващи от 1€ (и 2-2,5€ за най-скъпото кафе в менюто) можете да сте сигурни, че Прищина е чист рай за всеки любител на кафето.

Градът е пълен с кафенета, можете да намерите едно на всеки няколко крачки! Някои от тях са просто произволни места с малко маси, други са стилни и модерни (както и клиентелата там). Можете да бъдете сигурни, че ще намерите нещо за себе си в Прищина.

Крушево: Къде се намира най-високият град на Балканите и какво да правим в него

Ако се чудите защо кафенетата са заети ден и нощ, това е и втора истина, освен че е любимото занимание на местните жители на Балканите. Безработицата в Косово е огромна, също и сред младите хора. Ето защо, вместо да седите вкъщи и да се чувствате нещастни, хората се отправят към кафенето.

Спокойно настроение

Прищина има една от най-готините вибрации. Точно като кафенетата, главната пешеходна улица – бул. Нена Тереза ​​– винаги е пълна с хора. Тийнейджъри и студенти се отправят там след училище, млади хора, които нямат нищо по-добро за правене, се мотаят там, както и възрастните хора, които искат да убият времето, следобед хора в официални дрехи се мотаят тук след работа (много правителствени и международни институции са разположен наблизо) и вечер буквално всички са тук.

Паметник на новороденото

Това е една от двете основни атракции на Прищина – паметникът НОВОРОДЕН. Косово е най-младата държава в Европа, обявила своята независимост на 17 февруари 2008 г. (и все още само 115 държави признават Косово за независима държава ).

Скулптурата НОВОРОДЕН е своеобразен символ на новата страна.

Първоначално паметникът е боядисан само в жълто, но в крайна сметка е покрит със знамена на страните, признали независимостта на Косово. Сега, всяка година на 17 февруари паметникът променя облика си.

Най-грозната / най-красивата библиотека в света

Бивша Югославия наистина знаеше как да строи сгради в бруталистки стил. Библиотеката в Прищина е определяна за най-грозната библиотека в света, но други я наричат най-красивата.

Сградата на Националната библиотека на Косово е проектирана от хърватския архитект Андрия Мутнякович и е открита през 1982 г. Тя е особено известна с отличителните куполи (99 от тях по-точно) и металната риболовна мрежа, която покрива цялата конструкция.

Какво да видим и правим в Албания през зимата

Интересно е да надникнеш и вътре и да видиш как изглеждат куполите от тази гледна точка.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ahmet Kahyaogullari (@upahmet)

Перфектна база за еднодневни пътувания

Прищина може да бъде чудесна база за разглеждане на Косово. Градът е централно разположен и има редовни автобусни линии   до почти всеки град в Косово, както и до Скопие. Най-дългото пътуване е до Призрен, около 2 часа и 4 €.

 Какво да видите в Прищина?

Освен паметника НОВОРОДЕН и Националната библиотека има още няколко неща, които да видите в Прищина.

Най-новото  е гледката от кулата на катедралата. Качването с асансьора струва само 1 евро и от там можете да се любувате на целия град и околностите му.

Не забравяйте да намерите статуята на Бил Клинтън, заобиколена от блокове.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button