Свят

Крушево: Къде се намира най-високият град на Балканите и какво да правим в него

Има места, където независимо от технологичното развитие все още можете да видите и усетите традицията. Хората живеят модерно от една страна и се адаптират към природата от друга.

Разположен от западната страна на планинския ръб, разпрострян в амфитеатрална форма, малкото планинско градче Крушево чака да бъде открито. Това е жив музей, известен със своята традиционна архитектура, история и природни красоти. Разположен на средно 1300 метра надморска височина, той е най-високият град не само в Северна Македония, но и на Балканския полуостров.

Градът се споменава за първи път в документи от 15 век, като най-важен е периодът на голямото Илинденско въстание от 1903 г. срещу османското владичество. Бунтът се проваля, но паметта му се тачи в Македония и днес, като символ на националната борба за свобода и демокрация. Това е първата република на Балканите. Въпреки че продължи само 10 дни, Крушевската република представлява желание за самоуправление в рамките на модерна европейска политическа система. Днес един огромен паметник на хълма над Крушево бележи неосъществената мечта на Илинденските революционери.

Музеят на Илинденското въстание и Крушевската република се намира в стара къща, построена през XIX век, същата, в която е провъзгласена Крушевската република. Друг музей, който можете да посетите в този висок град е Музеят на Национално-освободителната война с изложба за македонската освободителна борба през периода 1941-1945 г. Друго любопитство е Леярната за куршуми и вижда как са се изработвали куршумите в периода на Илинденското въстание.

Крушево е и роден град на един от най-известните македонски поп певци Тоше Проески. Наричаха го македонския Елвис Пресли, но за съжаление загина много млад при автомобилна катастрофа. Неговите песни поддържат паметта за него жив, а къщата-паметник в периферията на града напомня за величието му и като благотворител, и като певец.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Silvana A.🌙🌓🌔🌕✨ (@savramovskaa)

Поради високата надморска височина и голямото количество снежни валежи, Крушево се превръща в интересна туристическа дестинация през зимата. Има ски писти, чиято близост до града правят тази дестинация забавна както за опитни скиори, така и за семейства с деца.

Ски лифтът ще ви отведе до ски пистите за пет минути. За тези, които не обичат ски лифтовете, компромис може да се постигне, като се разхождате до върха на хълма през пътеки между борови дървета. Ако се чувствате приключенски настроени, можете да се качите със ски лифта и да се върнете пеша, или карайки ски, или плъзгайки се на шейна.

Градът е малък с население от около 6000 души и хората са много мили и гостоприемни. Това се усеща особено през зимата, когато градът е покрит със сняг.

Ако искате да нощувате в града има няколко хотела и вили, които предлагат стаи и апартаменти. Някои от вилите са стари реновирани къщи. Винаги топло и приятно отвътре. Има предимно пицарии, които освен италианска храна, която е много добра, предлагат и някои традиционни ястия. Цените са изключително достъпни. Навсякъде можете да поискате безплатен WIFI.

Борова гора заобикаля града, което го прави удобна дестинация през лятото, където въздухът е по-хладен и по-чист, отколкото в сухите низини. За любителите на парапланеризма това е една от най-добрите дестинации в Македония. Можете да се насладите на невероятна гледка към града и околността от небето.

Крушево е своеобразно място, което е приятно за посещение по всяко време на годината. Ски през зимата, туризъм и парапланеризъм през лятото. Много туристи посещават Крушево през цялата година.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Letaj.mk | Paragliding Academy (@letaj.mk)

Този малък град е наистина специален, туризмът се развива, но въпреки това хората са запазили традицията и духа на миналото. Заслужава си да бъде посетен, сигурен съм, че ще ви хареса.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button