Новини

Нидерландия премахва ограниченията

Правителството на Нидерландия обяви, че страната вече няма да прилага ограничения за COVID-19 за пристигащи пътници.

Чрез официално изявление правителството на Холандия разкри, че от 23 март за пътуващите от Европейския съюз/Шенгенското пространство вече няма да се изисква да представят един от сертификатите, които са част от Digital COVID Pass – ваксинация, възстановяване или сертификат за тестване – при влизане.

Освен това същият отбеляза, че правилата за влизане ще отпаднат и за пътуващи извън ЕС.

„За хората, пътуващи до Холандия от ЕС/Шенген, задължението да имат сертификат за тест, възстановяване или ваксинация изтича на 23 март. Също така няма мерки за влизане за граждани на ЕС, които пътуват до Холандия от страни извън ЕС /Шенген“, се казва в изявлението на холандското правителство.

Това означава, че скоро всеки ще може да влезе в Холандия, без да трябва да спазва правилата за влизане. Въпреки това властите тепърва ще излязат с допълнителна информация до началото на следващата седмица.

Освен премахването на правилата за влизане, холандският министър на здравеопазването Ернст Куйперс обяви, че Холандия също ще премахне оставащите вътрешни ограничения за COVID-19 на 23 март.

Министърът каза, че ще отпадне изискването за носене на маска за лице при достъп до градския транспорт. В допълнение, същият отбеляза, че правилото за 1G също ще бъде премахнато, което означава, че веднага щом новите правила започнат да влизат в сила, никой повече няма да бъде задължен да се подлага на тестове, преди да посети различни обществени места и събития.

„От сряда, 23 март 2022 г., обществеността може също да влиза в тези места без тестване за достъп. Тогава вече няма места, където е валиден билетът за корона“, казаха властите.

Правителството обясни, че решението за премахване на останалите мерки за COVID-19 е взето след оценка на текущата ситуация и заключението, че вирусът вече не причинява сериозни последици за здравето.

Въпреки това, въпреки че останалите мерки ще отпаднат, властите препоръчаха на всеки да мие ръцете си редовно, да си остане вкъщи, ако има някакви симптоми, и да получи подсилваща ваксина.

Данните, предоставени от Световната здравна организация (СЗО), показват, че Холандия е докладвала за 442 546 нови случая на инфекция през последните седем дни. За същия период страната е регистрирала и 104 смъртни случая.

Що се отнася до ваксинацията, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) разкрива, че 82,7 от цялото възрастно население в Холандия е завършило първична ваксинация, а други 64,0% са получили допълнителна доза ваксина.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button