Новини

Ердоган откри най-дългия висящ мост в света

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес голям висящ мост над турския проток Дарданели – един от серията големи инфраструктурни проекти, които превърна в приоритет по време на двадесетгодишното си управление, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Мостът „Чанаккале 1915“, свързващ европейския и азиатския бряг, беше построен от турски и южнокорейски фирми с инвестиция на стойност 2,5 милиарда евро. Той е най-дългият висящ мост в света от гледна точка на разстоянието между двете опорни кули.

мост чанаккале
Снимка: hurriyetdailynews

По време на церемонията по откриване на моста турският президент заяви, че подобни проекти ще продължат да носят ползи на страната в продължение на много години.

„Тези проекти имат голямо значение за излизането на нашата страна напред в инвестициите, работната сила и износа“, подчерта той.

Това е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция, след другите три, построени в Истанбул, и първи над Дарданелите. Опорните му кули са високи 318 метра, а общата дължина на моста е 4,6 километра заедно с виадуктите към него.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button