Свят

Каркасон – вино и красота в последната крепост на катарите

Каркасон се намира в Южна Франция, разположен в историческата провинция Лангедок. Първите сведения за човешко присъствие в района датират от 3500 г. пр.н.е. Хълмът е бил заселен през 6 в. пр.н.е. от иберийските келти.

През 100 г. пр.н.е. римляните укрепват града и го наричат Julia Carsaco, което преминава в Carcasum.

Градът остава под управлението на вестготите до началото на 8 в., като удържа атаките на франките. През 725 г. Каркасон е превзет от сарацините, а през 759 г. е включен в пределите на Франкската империя.

През 1209 г. Каркасон изиграва основна роля в Албигойския кръстоносен поход. Градът е едно от последните убежища на катарите – наследници на богомилите, изгонени от България.

В една от кулите на града се е помещавала Инквизицията.

Неслучайно в Каркасон се намира и Музеят на инквизицията, който пази спомена за преживяното от катарите – от съдебните процеси до изгарянето на клада. В каменните стени са дълбоко скрити тайните на времето.

Триора – градът на вещиците, в който легендите оживяват

Според някои извори кръстоносците убиват хиляди катари с думите: „Избийте ги всички! Бог ще познае своите!“.

Каркасон е най-големият и внушителен крепостен град в Европа, стъпил величествено на висок хълм, от който се виждат живописната провинция Лангедок и Пиринеите.

Сега Каркасон се състои от две части: средновековната крепост La Cite и съвременният, „долен“ град Бастид Сен-Луи, свързани с няколко моста.

Градът сякаш е изваден от приказка. Неслучайно там са снимани филми като „Робин Худ“ с Кевин Костнър и „Жана д’Арк“ на Люк Бесон.

Уолт Дисни дълго време живее в Каркасон и черпи вдъхновение за своите филми.

Стените на Каркасон са изключителен образец на военна архитектура. Те са най-дългите в Европа (близо 3 км) – приказна смесица от наблюдателници, назъбени парапети на бойни кули и подвижни мостове.

Мантон – пъстрата лимонена градина на Средиземноморието

Една от най-популярните легенди в града е тази за Лейди Каркас. Тя е съпруга на Балак, мюсюлманският принц на Каркасон, който загинал в битка срещу Карл Велики. Твърди се, че след смъртта на съпруга си лейди Каркас поела защитата на града срещу франкската армия.

Принцеса Каркас за първи път използвала трик – направила изкуствени войници, които поставила във всяка кула на града. Обсадата продължила пет години.

В началото на шестата година храната и водата започнали да стават все по-оскъдни. Затова тя измислила нова хитрина – бутнала едно прасе с чувал жито през крепостните стени.

Карл Велики и войниците му решили, че градът е пълен с храна щом може да се прахосва така и прекратили обсадата.

Армията на Карл Велики напуснала равнината, а лейди Каркас наредила всички камбани в града да бият. Тогава един от франкските войници извикал: „Каркас звъни!“, на френски „Carcas sonne!“. Така се появило името на града.

Каркасон е изключително живописен град. В града се намират още базиликата на „Светите Назарий“, катедралата и църквата „Св. Винсент“.

Лангедок е най-голямата винарска област в света. Лозовите масиви се простират в целия регион, заради което и Каркасон е един от винарните центрове в областта.

През юли и август се организира традиционен Средновековен фестивал, съпроводен с множество културни прояви и фойерверки. Това е моментът да посетите този красив и мистичен град.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button