Новини

Защо Франция иска да сложи край на евтините полети в Европа

Лоши новини за пътуващите, търсещи изгодни сделки – но добри новини за всеки, който иска да има обитаема планета, на която да пътува. Френското правителство  обяви намеренията си да предложи политика за минимални цени на полетите на Европейския съюз. Ако бъде прието, това може да означава край на супер евтините полети в Европа.

Клеман Бон, френският министър на транспорта, наскоро каза в интервю за L’Obs , че евтините полети вече не са жизнеспособна транспортна опция, до голяма степен поради климатичната криза. Той каза, че ултра ниските цени на полетите „[не] отразяват цената за планетата“.

Франция иска да стоим далеч от най-известните й забележителности

Това идва, след като Франция забрани някои полети на къси разстояния , в опит да насърчи използването на железопътни линии вместо това и да намали въглеродните емисии. Тази забрана беше предимно символична, тъй като досега се прилагаше само за три маршрута: Париж-Орли до Бордо, Лион и Нант.

Освен това, вдъхновено от достъпната месечна железопътна карта на Португалия и Германия, френското правителство според съобщенията обмисля стартирането на подобна схема, пише Timeout.

Докато новите предложения срещу ниските самолетни билети може да изглеждат като стъпка в правилната посока по отношение на опазването на околната среда, Джон Уърт, основател на кампанията Trains for Europe , обяснява, че те не са насочени към истинския проблем.

„Всичко, което кара авиокомпаниите да плащат справедлив дял от екологичните разходи, които създават, е нещо добро“, каза Уърт пред Euronews . „Но трябва да имаме работа с често летящите, а това не се отнася за тях. Това може да намали хубавите градски уикенди за някои хора, но няма да спре или намали този редовен летящ елит.

Според някои изследвания на Possible , група за кампания за климата, често пътуващите са отговорни за невероятно висок дял от общите полети в Европа . В Холандия осем процента от хората вземат 42 процента от полетите. В Обединеното кралство 15 процента поемат 70 процента от полетите, а във Франция едва два процента поемат половината от всички полети.

Франция стимулира споделеното пътуване със 100 евро

Възможни са кампании за въвеждане в Обединеното кралство на данък за често пътуващи, което би представлявало увеличение на данъчната ставка на индивида въз основа на това колко полета предприемат годишно.

Все по-често има и жизнеспособни алтернативи на летенето за много европейски пътувания. Европейските железници са в епоха на съживяване, като се планират много нови високоскоростни маршрути и нови или възобновени спални маршрути като този от Париж до Берлин . Може би краят на евтините полети би бил допълнителен тласък, за да позволим на влака да поеме напрежението.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button