Новини

Невиждано: Над 7 милиона туристи посетиха Албания

През първите 8 месеца на настоящата година Албания е имала рекорден брой туристи, съобщава специално за БТА агенция АТА.

Министърът на туризма и околната среда Мирела Кумбаро сподели в социалните мрежи данни за броя на туристите за периода януари-август.

„Езиците от цял свят, които се чуваха навсякъде в туристическите места през тази година, се потвърждават и от официалните данни. През август Албания е посрещнала около 2 млн. чуждестранни посетители, а общо през първите осем месеца на настоящата година има рекорд от близо 7,2 млн. посетители“, подчерта тя.

Албания се превърна в световна дестинация, над 1,7 млн. туристи я посетиха само за месец

Министър Кумбаро заяви, че „това е цифра, която увенчава работата на всички – екипа на Министерството на туризма и околната среда, общините, туроператорите и най-вече на всеки хотелиер и професионалист в сектора, който всеотдайно е инвестирал в изграждането на репутацията на туристическа Албания“.

Според данните, публикувани от Кумбаро, през август 2022 г. страната е била посетена от 1 710 041 туристи, а през август 2023 г. – от 2 022 754, или с 18% повече.

През периода януари-август 2022 г. Албания е привлякла 5 667 121 туристи, докато през същия период на 2023 г. тя е била посетена от 7 190 410 туристи, или с 27% повече.

Тази цифра е близка до рекорда от 7,5 млн. туристи, който беше достигнат през 2022 г. – най-добрата година в туризма по отношение на броя на туристите.

През настоящата година, освен големия брой туристи, Албания преживя и „бум“ в световните медии, които популяризираха нейния туристически потенциал.

Освен посетителите от Косово, които държат първото място със същия брой като миналата година, интересни пазари през тези месеци са Испания, Италия, Турция, Черна гора, Франция и др.

Албания се налага като популярна дестинация за луксозни яхти

Благодарение на дългата брегова линия Албания предлага няколко плажа от север на юг, като например във Велипоя в Шкодра, в Шенджин в Лежа, в Дуръс, Вльора, Химара, Саранда и т.н. Тези плажове се посещават не само от албанци, но и от чуждестранни граждани, които избират Албания като туристическа дестинация през летните месеци. Също така Гирокастра, Берати, Бутринти, Круя, Тирана, Шкодра и др. са популярни дестинации за исторически и културен туризъм.

Също така страната ни има условия за целогодишен туризъм, благодарение на релефа, който предлага възможности за туризъм от южния до северния край. Напоследък туристическите селища в северната част на страната се радват на голям брой туристи, като същевременно се развива и инфраструктурата за приключенски туризъм.

В Албания има и много реки, лагуни и национални паркове, които привличат туристи от цял свят.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button