Новини

Защо българите се отказаха от пазаруването в Одрин?

Земетресенията в Турция, както и повишаването на цените при комшиите доведе до отлив на българи, които идват на пазар в най-близкия до границата град Одрин“.

Все по-малко нашенци тръгват на път за Турция. Това е видимо и по граничните пунктове, особено на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле , където липсват обичайните опашки през уикенда.

В последните месеци са се повишили цените на дрехите и стоките за бита. За любителите на евтиния пазар посещението при комшиите се оказва нерентабилно.

„Като сложиш парите за гориво, за храна, евентуално, ако се остане на хотел, и то не излиза сметката. Цените са близки до тези в България, въпреки че курсът на лева спрямо лирата е сравнително стабилен – за 1 лев 10 лири“, коментира български търговец. Въпреки това цените на зеленчуците и плодовете са по-изгодни, както и на млечните и някои месни продукти. За последните обаче ветеринарният контрол понякога прави проблеми при преминаването на границата, тъй като считат, че се внася стока извън Европейския съюз, независимо дали е или не е за лична консумация.

Жителите на Истанбул търсят спасение в Одрин заради земетресенията

Другата много съществена причина за отлива е неспиращите земетресения на територията на Турция, които плашат много от сънародниците ни. В неделя отново бяха регистрирани серия от трусове, като най-силният беше 4,3 по скалата на Рихтер, пише „Телеграф.

Епицентърът на труса е бил на дълбочина 10 км, на 23 км от град Гьоксун. Усетени са и серия от вторични трусове между 3 и 4 по Рихтер. Същия ден у нас бе регистрирано земетресение между 3,6 и 3,8 по Рихтер според различните сеизмологични институти. То е с дълбочина от 13 км и е усетено в района на градовете Димитровград, Хасково и Стара Загора.
Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button