Новини

Жителите на Истанбул търсят спасение в Одрин заради земетресенията

Прогнозите на сеизмолозите за очаквано силно земетресение в района Мармара, който включва мегаполиса Истанбул, насочиха жителите на града към търсене на алтернативни места за заселване в окръзи, отдалечени от активните разломи и по-сигурни при трусове.

Според турските сеизмолози един от тях е пограничният окръг Одрин. Неговата отдалеченост от линията на разлома, по който се прогнозира евентуално силно земетресение в Истанбул, надморската височина и каменистият терен са дадености, които ограничават риска от унищожителни земетресения, посочват те.

„След земетресенията от 6 февруари в Южна Турция се наблюдава бум в търсенето на недвижими имоти – жилища и парцели – от страна на много жители на Истанбул в окръзите Лалапаша и Сюлоглу. Хората се страхуват от земетресенията и затова търсят по-безопасни зони, където да могат да се заселят“, разказа Намък Бабаджан, заместник-председател на Асоциацията на обществените консултанти по недвижими имоти – Тракия, съобщава БТА.

Български влогъри показаха колко е евтино в Одрин

По думите му желаещите първо търсят информация по телефона или интернет, а след това идват на място за оглед.

Брокери съобщават за засилено търсене на недвижими имоти и в други селища в Одринско от страна на истанбулчани. Експертите очакват, че това ще повиши цените на недвижимите имоти в областта.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button