Новини

Включват замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Жителите на германския град Швангау подкрепиха на референдум предложението на баварските власти замъкът Нойшванщайн да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, предаде ДПА.

Това означава, че Германия може да подаде заявление до централата на ЮНЕСКО в Париж в началото на следващата година, както беше планирано. Международната организация иска подкрепата на местните жители, за да продължи с процедурата по кандидатстване.

Какви тайни крие замъкът Карлщейн в Чехия?

Кметът на Швангау Щефан Ринке заяви, че 56% от гласоподавателите са подкрепили проекта, а около 44% са гласували „против“, предава от БТА.

„Радваме се на резултата от референдума“, каза Ринке. „Това ни дава ясни правомощия да окажем активна подкрепа на държавната инициатива“, допълни той.

Кметът на Швангау посочи, че правителството на провинция Бавария вече може да убеди Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, че замъците на приказния баварски крал Лудвиг Втори (1845-1886 г.) са паметници от световна величина.

Предложени са и още три двореца, построени Лудвиг Втори, освен Нойшванщайн: Херенхимзее, Линдерхоф и кралската вила в Шахен. Решението на ЮНЕСКО се очаква през лятото на 2025 г.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button