Новини

Морето в Турция е най-евтино, цените в Гърция догониха тези в Италия

Почивката в Гърция дори в евтината ѝ северна част, а не по островите ще излезе това лято поне с 25% по-скъпо от миналото. Освен че туристическите пакети за почивка в Катерини и на полуостров Халкидики са по-солени за българина, храненето, различните услуги, транспортът и развлеченията понякога излизат дори по-скъпо, отколкото в Италия, показват данните от сайта numbeo.com и кореспондентите на “24 часа” в чужбина.

Фериботите в южната ни съседка са поскъпнали с около 11% в сравнение с 2022 г. Но дори човек да кара колата си само в Северна Гърция, бензинът там в момента е 2,08 евро за литър, докато в Италия е от 1,49 до 1,85 евро.

Никъде в страните около България обаче горивото не струва толкова евтино, колкото в Турция. Югоизточната ни съседка от години субсидира този пазар, а с потъването на турската лира литър бензин там вече излиза по 88 евроцента в Истанбул и по 84 в Анталия. И това въпреки жестоката инфлация в Турция, която преди няколко месеца прехвърли 50% на годишна база и едва напоследък падна под тази психологическа граница.

Турция е сред държавите с най-голям брой плажове със „Син флаг“

Всъщност, ако цените в Турция се обърнат в евро, излиза, че лятната почивка в т.нар. Турска Ривиера е почти без пари.

Например вечеря за двама без алкохол в средно скъп ресторант в Анталия е 20 евро, а в Истанбул – 26 евро. За отбелязване е, че в Охрид, Македония, и в Белград, Сърбия, цената е съвсем малко по-висока, но Охридското езеро все пак не е море.

В Северна Гърция същата вечеря в обикновена таверна ще излезе поне 40 евро, а в Дубровник, Хърватия, дори 46.

Разбира се, нищо не може да се сравнява с цените в Италия – такава вечеря в Рим излиза 90 евро, а в Милано – 73. Освен това за две чаши бяло вино, и то не от най-скъпото, в римски ресторант трябва да се платят още двайсетина евро и излиза, че с парите за тази вечеря в Анталия може да се ходи на ресторант всяка вечер почти през цялата седмица.

Ново тежко правило за пътуване в Турция

В Северна Гърция наемането на такси излиза по-скъпо, отколкото в Рим или Милано. 1 километър по нормалната дневна тарифа на полуостров Халкидики е 4,75 евро, а в Катерини – 3,25.

В Рим същата тарифа е 1,10 евро, но трябва да се има предвид, че има първоначална такса от 3 евро. В Милано е малко по-скъпо – по 2 евро на километър, а минималната такса при потегляне е 6 евро, пише „24 часа“.

На този фон в Турция возенето с такси изглежда като без пари. В Анталия 1 км е 46 евроцента, а в Истанбул дори 40 евроцента, т.е. цените са съизмерими и дори по-ниски от тези в България и особено по Черноморието.

Фрапето срещу шезлонг в Гърция остава в историята

В Турция и градският транспорт е доста по-евтин от този в България, макар че и там, както и в Гърция, не навсякъде из курортните градчета и курортите има такъв транспорт. Но в Истанбул например най-евтиният билет за еднократно пътуване в момента излиза 39 евроцента. В Анталия има градски автобуси, пътуването с които е 35 евроцента.

От разглежданите места най-скъп е градският транспорт в Милано. Автобусният за едно пътуване е 2 евро, но пътуването от летището до центъра на града струва 13 евро. В Милано има и нощен автобусен транспорт, който струва 2 евро за цялата нощ.

Според информация на БНР това лято за първи път в Гърция ще бъде преустановена практиката да се предлагат чадър и шезлонг само срещу поръчването на едно кафе.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button