Свят

Какви тайни крие замъкът Карлщейн в Чехия?

Замъкът Карлщейн е един от най-важните за историята на Чехия. Построен е около 1348 г. от императора на свещената римска империя и крал на Чехия Карел IV. Опазването на замъка е отговорност на инж. Лукаш Кунст.

„Това е голяма отговорност – когато работите и се грижите за замъка. Зад всичко, което правите, стой вашето име. Когато се пенсионирам искам следващото поколение да каже, че сме го правили добре. Това е постоянна борба и всичко, което правите, трябва да бъде почтено и с отговорност, за да не повредите нещо, защото това е нашата културно историческа памет“, казва инж. Лукаш Кунст.

Замислен като лятна резиденция, той се превръща в място където се пазят реликвите и символите на кралската власт. Всичко запазено ни пренася в далечни времена на вярвания и култура.

„Тук сме в залата за приеми – Карел IV е посрещал гостите си. Той е искал тук да покаже историята на своя род – по майчина линия на Люксембургите и по бащина на Премисловците. За съжаление залата е силно повредена през XVI век и е възстановена през XIX век. Тук е най-голямата колекция на рода Премисловци в Чешката Република“, добавя още инж. Лукаш Кунст.

В параклиса на Карлщейн посетителите могат да се запознаят с представата на тогавашните хора за бъдещето на света. Според тях той върви към своя край, но за щастие това не се случва.

Малборк – най-големият замък в света

„Тук имаме много легенди. Например тази, че в Карлщейн е било забранено да идват жени. Но, това е по-нова легенда, която е от Ярослав Връхлидски във филма му „Една нощ в Карлщейн“. По-скоро е било забранено на жените да влизат в голямата кула“, казва още инж. Лукаш Кунст.

Годишно замъкът се посещава от около 200 000 туристи, което поставя управлението пред трудна дилема, предава бТВ.

„Карлщейн е най-посещавания замък, но ние се стремим да поддържаме някакъв баланс. Причината е, че прекалената посещаемост се отразява на опазването на помещенията. Ако погледнете плочките по пода, които са от последната реконструкция през XIX век, те са запазени само в края на залите“, обяснява инж. Лукаш Кунст.

Той е привърженик на съпреживяването на място и е против да се правят виртуални разходки.

„Радваме се да дойдете на място. Не само за мен, но и за всички като мен – ние опазваме и продължаваме историята на тези знатни родове, които са построили тези замъци. Карлщейн е малко особен, защото е бил замъкът на краля. Когато веднъж преминеш през портата и вземеш ключовете в ръка, замъкът те грабва и това е любов за цял живот“, казва още инж. Лукаш Кунст.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button