Свят

В Брюксел ресторантите са по-популярни и от нощния живот

Ако има някаква причина Брюксел да е столица на Европа, то тя вероятно е в отличната кухня, бирата и почти провинциалното спокойствие. Сред най-изтънчените специалитети в белгийската столица са заек, задушен с бира, и гъше месо със зеленчуци. А след подобна вечеря, полята с прочутата белгийска бира, човек няма как да не се преизпълни с любов и разбиране към световните проблеми.

Изглежда именно това са имали предвид тези, които са отредили на Брюксел ролята на европейски Вашингтон – място, където се взимат решения, засягащи живота на стотици милиони хора.

Познавачи определят белгийската кухня като най-добрата френска кухня в света. Ресторантите тук са по-популярни и от нощния живот, и от театрите, макар и двете да са на ниво. Затова, без да е артистичен като Париж, емблематичен като Берлин, богат на история като Рим или космополитен като Лондон, Брюксел завладява гостите си.

Кръчмите са любимо място не само на евробюрократите и туристите. Почти всички местни вечерят навън. А тук дори най-скромните наглед ресторанти рядко разочароват. В кафенетата пък белгийците се отдават на една друга своя страст – бирата. Дори в Германия не се произвеждат толкова различни видове бира. Белгийците варят над 500 вида – всеки район в страната, както и по-известните заведения имат свое пиво с уникален вкус.

Но ако човек може да посети само едно кафене в Брюксел, то трябва да е „Фалстаф“. Изисканата атмосфера вътре е в стил арт деко. Бирите „Внезапна смърт“ и „Последна халюцинация“ си заслужваат парите. Известна е и бирарията „Хиляда бири“, в която наистина се предлагат точно толкова видове пиво от цял свят.

В този град човек в никакъв случай не трябва да прекара цяла вечер в едно заведение. Местните обикновено обикалят по 3-4. Неповторимата атмосфера във всяко от тхя превръща пиенето в изкуство. Така човек сменя обстановката, докато „зората изгрее в чашата му“, както гласи рекламата на едно от нощните заведения тук.

Амстердам – град на свободата, Ван Гог и греха

Най-популярните сред тях са в кварталчето „Ило Сакре“ (IIot Sacr, Свещенето островче) до „Гранд Плас“. Джунглата от тесни павирани улички е нещо като храм на влюбените в кухнята. Има белгийски, френски, гръцки, индийски и испански заведения. Най-прославени тук са мидите в масло. Освен добра кухня Брюксел предлага и много спокойствие и романтика. Можете да кръстосвате из огромните паркове или да храните лебедите в езерата. Брюксел е истинско зелено море с броя и размера на парковете си.

Така че местните се ползват с някои от привилегиите на провинциалистите – чист въздух, място за бягство и отпускане.

брюксел ресторант
Снимка: Pixabay

Най-очарователното място в Брюксел е централният площад „Гранда Плас“, признат за най-красивия в Европа. Петстотингодишните обществени сгради в готически и бароков стил впечатляват с оригиналната си украса. В много от тях се намират най-изисканите и артистични кафенета, ресторанти и джаз клубове. При хубаво време терасите на кафенетата гъмжат от хора, а вечер пък туристите се събират тук, за да гледат 10-минутното светлинно шоу.

Близо до площада е и символът на града – „Манекен Пис“. Това е малък фонтан със скулптура на голо момченце, което пишка. То си има огромен гардероб от над 500 тоалета, дарени от известни личности. Така че може да го видите в средновековна самурайска униформа или пък в спортен екип на „Барселона“. Дрехите му грижливо се съхраняват в специален музей, където любопитните се дивят на богата колекция костюми.

Най-модният търговски център на града също е близо до центъра. Галериите „Св. Хуберт“, датиращи от 1847 г. са първият търговски център в света. Елегантната сграда, класическата музика, която звучи наоколо, ширарните бутици и терасите за пиене на чай го правят едно от най-притегателните места в Европа.

Баку – приказка от Изтока и Запада

Друго очарователно място в града е площад „Саблон“. Всъщност това са два свързани площада, всеки със своя собствен характер и чар. В неделните сутрини продавачите на антики редят тук изящни предмети. Малкият „Саблон“ е зелено островче на цветя и ведрина в сърцето на града. Футуристичната структура на Атомиума привлича туристите. Огромното метално съоръжения, което отдалеч прилича на самотен космически кораб, е превъплъщение на концепцията за автома, модел на молекулата на желязото, увеличена 165 млрд. пъти.

Състои се от 9 сфери с диаметър 18 м., а височината му е 102 м. Историята му напомня тази на Айфеловата кула. Построен е за Световното изложение в Брюксел през 1958 година. След края му Атомиум трябвало да бъде разрушен, но толкова се харесал на гражданите, че те решили да го запазят. Така той се превръща не само в забележителност на Брюксел,н о изпълнява и ред други функции. В него са разположени изложбени зали, а в горната сфера има ресторант с панорамни прозорци и невероятна гледка.

Около Атомиума се простира атракционният парк, който предлага разнообразни развлечения – „Мини Европа“, Кинеполис с 25 киносалона, селце във фламандски стил и огромен аквариум. В „Мини Европа“, както предполага името, могат да се видят най-известните забележителности на континента в миниатюрен вид. Наклонената кула в Пиза, Британският парламент, Акрополът, Версайският дворец се редят един до друг и карат туриста да се чувства като Гъливер, който обаче крачи не в страната на лилипутите, а сред най-съвършените достижения на европейския дух.

Баку – приказка от Изтока и Запада

Брюксел има към 60 музея, като нито един от тях не е от ранга на Лувъра или Ермитажа. В музея на античното изкуство обаче има прекрасна колекция от стари белгийски майстори като Брьогел и Рубенс. Бираджиите, опитали някои от стотиците видове белгийско пиво, с удоволствие ще надникнат и в Музея на бирата. Известният анимационен детектив Тентен пък е сред героите на Белгийския анимационен център. Предимство на града е и лесната му връзка с Лондон, Париж, Амстердам и Кьолн, заради което е рекламиран като врата към Европа, пише „Филтър“.

Високоскоростните влакове взимат разстоянието да Париж за два и половина часа. А до Лондон е с час повече, ако вземате експреса „Евростар“. В пределите на Белгия също има градове, които си заслужава да видите, дори повече от столицата. Например от Брюксел можете да поемете към едно от най-романтичните и артистични места в Европа – градчето Брюж. Заради живописните си канали то е известно като „белгийската Венеция“, но е по-уютно и не чак толкова претъпкано с туристи.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button