Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо.
Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни работни места и икономическа независимост, с ресторанти, в които предлагат ястия в национален стил.
Ресторантът „Жито“ в Нагоя, Централна Япония, дава работа на 16 украинци, напуснали родината си заради военните действия.
В японските ресторанти въвеждат два вида цени – за местни и за чужденци
„Щастлив съм, че моите клиенти харесват готвенето ми“, разказва 19-годишният Олег Мокритски от западноукраинския град Лвов. Той си е търсил и друга работа, но се отказал заради езиковата бариера. Засега младият мъж планира да продължи да работи в ресторанта, но мечтата му е да учи в японско училище по кулинария.
По данни на японското правителство към края на юли в страната живеят около 2000 украински бежанци. Миналата година бе задействана система, която да позволи на хора, бягащи от военни зони, да получат статут на постоянно пребиваване предвид очакванията престоят им да се окаже продължителен. Очаква се обаче програмите, осигуряващи на бежанците финансова подкрепа от големи хуманитарни организации, да изтекат към пролетта на идната година.
Същевременно има много бежанци, които не могат да работят, дори да искат, заради трудностите с изучаването на японски език, посочва Японско-украинската културна асоциация в Нагоя.
През март и април фондация „Нипон“ (Nippon) проведе анкета сред 1160 украински бежанци на възраст над 18 години, получаващи подкрепа от нея. Сред анкетираните 71 процента са посочили, че „изобщо не разбират японски“ или разбират само простички японски фрази.
На този фон организацията полага много усилия за откриването на „Жито“, чрез който да осигури заетост на украинските бежанци.
По подобен начин ресторанти, в коитo работят украинци, са се появили в Токио, Осака и други градове, включително в Бепу, префектура Оита. В Бепу се намира един от водещите японски курорти с горещи извори.
„Искаме да създадем място, където местните жители и туристите да могат да общуват едни с други, не само чрез храната, но и чрез уъркшопи за изучване на традиционни занаяти и други дейности, популяризиращи украинската култура“, посочва Яна Ото от неправителствената организация „Бютифул уърлд“ (Beautiful World), под чиято егида работи местният украински ресторант.