Новини

Ученици от Нова Загора пресъздадоха гергьовденски ритуали в навечерието на празника

Ученици от селскостопанската гимназия в Нова Загора пресъздадоха гергьовденски ритуали в навечерието на празника, съобщиха от учебното заведение.

По повод празника на Професионалната гимназия по селско стопанство, 6-ти май- Гергьовден, ученици от гимназията, облечени в народни носии, възпроизведоха гергьовденски ритуали сред природата. Представени бяха обредни практики – бране на пролетни цветя и лековити билки, закичване с венци, гергьовденска люлка. Празникът завърши с гергьовденско хоро за берекет, здраве и благополучие.

С кулинарна изложба и фолклор отбелязаха Празника на самардалата в Нова Загора

През 1958 година са отпуснати 200 декара за учебно-опитно стопанство и в близост до него за двор на училищна сграда. На 8 март 1965 година е направена първата копка за построяване новата сграда на техникума. През 1965 година 6 май – Гергьовден се обявява за празник на училището. Новата сграда на ССТ е открита официално на 12 октомври 1966 година, предава БТА.

В момента в училището се обучават ученици по специалностите „Автотранспортна техника“, „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Лозаровинарство“, „Механизация на селското стопанство“.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button