Новини

Редки видове маймуни заживяха в зоопарка в Бургас

Двойка златоглави лъвски тамарини, памукоглави тамарини, мармозетки и семейство сурикати са новите обитатели на зоопарка в Бургас, съобщават от пресцентъра на общинската администрация в морския град.

Златоглавият лъвски таматин и памукоглавият тамарин са сред най-редките видове маймуни, които са застрашени от изчезване и са единствени в България, твърдят от управата на зоопарка. Те допълват, че животните се чувстват отлично в новия си дом.

Новите обитателите на зоопарка са разположени в нова обособена зона с името „Маймуни от Южна Америка“. В нея са поставени и различни информационни табели с образователна цел. Идеята на собствениците на зоопарка е посетителите не само да се срещнат отблизо с тях, но и да научат повече за видовете и техния начин на живот.

Австралийските щрауси в бургаския зоопарк снесоха уникални тюркоазени яйца

Златоглавият лъвски тамарин се отличава с грива, близка до тази на лъва, откъдето идва и названието на маймуната. Нравът на този вид, който обитава Южна Америка и е застрашен от изчезване, обикновено е дружелюбен и закачлив.

Памукоглавият тамарин е вид дребна южноамериканска маймуна, която се среща единствено в Колумбия. Тези маймуни са един от 25-те вида примати, класифицирани като критично застрашени. В дъждовните гори на Колумбия са останали само около 6000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва заради дърводобива.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button