Новини

Трябва ли да отменим почивката си в Гърция заради пожарите

Докато европейската гореща вълна продължава да си проправя път в части от Европа, екстремните температури оказват катастрофално въздействие върху летните дестинации за почивка в Гърция. Горещата вълна предизвика горски пожари, които опустошиха гръцките острови Родос , Корфу и Евия. През изминалата седмица хиляди летовници бяха евакуирани от гръцките острови. Но какво означава това за тези, които имат резервирана предстояща почивка?

Къде в Гърция има пожари?

Корфу

Корфу започна евакуации през уикенда, след като горски пожари удариха острова. Пожарите са разположени предимно в североизточната част на острова.

Родос

След избухването на пожари в Родос гръцкото правителство съобщи, че 19 000 души са били евакуирани от острова. Има два големи горски пожара близо до вътрешните села Елеуса и Лаерма.

Евия

Четири села в южната част на Евия, вторият по големина гръцки остров, бяха евакуирани в неделя. Има съобщения за гъст дим и труден за дишане въздух.

Атина

Горски пожари имаше и в покрайнините на столицата Атина.

Все още ли летят авиокомпаниите до Родос и Корфу?

Британските ваканционни компании Jet2 и TUI обявиха, че всички предстоящи полети и ваканции до Родос и Корфу са отменени. Туристическият агент Thomas Cook каза, че клиентите му с полети, резервирани от неделя, ще могат да излетят. Авиокомпаниите easyJet и British Airways все още имат налични полети до засегнатите райони, но предлагат гъвкавост на клиентите със съществуващи резервации. Ryanair казва, че полетите му се изпълняват нормално, пише Timeout.

Мога ли да анулирам пътуването си и да получа възстановяване на сумата?

Тези с пакетни почивки трябва да могат да уредят възстановяване на средствата със своите доставчици на почивки. Може да е по-трудно за тези, които са резервирали полети и хотели поотделно, тъй като ще трябва да проверят правилата за възстановяване на средства за всяко място, където са резервирали. Като се има предвид това, ето какво знаем за авиокомпаниите, предлагащи възстановяване на суми или анулиране досега…

Полети до Корфу

TUI каза, че клиентите все още могат да пътуват до Корфу, заявявайки, че техните хотели и курорти не са засегнати от горските пожари. Въпреки това, клиенти, които имат резервирани полети до острова до неделя (30 юли), могат да пренасрочат пътуването си безплатно.

British Airways казват, че тези с резервирани полети до Корфу през следващата седмица – до неделя, 30 юли – могат да променят резервацията си за по-късна дата безплатно.

Полетите на Ryanair до Корфу се изпълняват нормално и авиокомпанията не е публикувала изявление за възстановяване на суми или анулирания за тези, които пътуват до острова/

EasyJet потвърдиха, че клиенти с полети, резервирани до 29 юли, ще могат да променят своите полети.

Jet2 съобщи, че полетите до Корфу ще бъдат възобновени както обикновено от сряда (26 юли).

Родос полети

TUI публикува изявление, в което се казва, че са отменили всички полети до Родос до петък (28 юли) включително. Те също така отмениха почивките за клиенти, чиито хотели са били засегнати от пожарите до неделя (30 юли). Тези с резервации само за полети ще бъдат напълно възстановени. Всички клиенти с полети, резервирани до 30 юли, ще имат възможност да резервират безплатно пътуването си.

Jet2 анулира всички полети до Родос до следващата неделя (30 юли), заявявайки, че „ ще се свържем със засегнатите клиенти по отношение на техните опции за възстановяване и повторно резервиране“.

В Гърция масово затварят туристически обекти заради огромната жега

До следващата събота (29 юли) easyJet предлага на тези, които са резервирали пътуване до или от Родос, опцията да променят резервацията си за по-късна дата или да поискат ваучер за полет.

Въпреки че полетите на Ryanair се изпълняват нормално до Родос, авиокомпанията заяви, че тези с резервирани полети между 25-27 юли могат да резервират безплатно полети в приложението.

Thomas Cook отмени почивките в Киотари и Лардос – районите на Родос, които са най-засегнати от горски пожари – до следващия понеделник (31 юли), заявявайки, че предлага „бързо възстановяване“ на тези, които трябва да пътуват днес. Агенцията каза, че ще се свърже с клиентите, резервирали полети от вторник (25 юли).

Има ли пожари някъде другаде в Европа?

Освен Гърция, ваканционните дестинации Корсика, Ла Палма на Канарските острови, Сицилия, Швейцария и Турция бяха засегнати от горски пожари в резултат на горещата вълна

Колко време обикновено продължават горските пожари в Гърция?

Горещините се очаква да достигнат връх от 39C до сряда (26 юли), като се очаква температурите да се установят отново до средните за Гърция от 30C по-късно през седмицата. Въпреки спада на температурата, ветровитите условия могат да продължат да влошават горските пожари, а изменението на климата доведе до по-непредвидими пожари през последните години. Накратко, все още няма официален отговор. Гръцкият министър-председател в сряда (26 юли) предупреди за най-малко 48 часа предстоящи горски пожари.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button