Свят

Крит – романтика и история

Крит е мечтана дестинация – едно от местата където може на воля да бродиш по безкрайните плажове, да скиташ из планините или да се отпуснеш в някое селце, създадено от Бога. Островът е истинска романтика, пренесена с много история. Крит е най-големият остров в Гърция, люлка на една от най-древните цивилизации на Земята – минойската.

По форма прилича на летящ дракон. Намира се на кръстопътя на три континента – Европа, Африка и Азия. Може би затова още от най-древни времена е познат като Островът на боговете. Цяла поредица старогръцки митове са свързани с това приказно място – за цар Минос и Минотавъра, за Девал и Икар, за Тезей и Ариадна, тук, в една планинска пещера, бил роден и Зевс.

Островът е свързан с много легенди и митове, тук са родени Зевс и Казандзакис. Плажът Елафониси е известен с розовия си пясък. В малкото селце Лутро няма ресторанти

Освен история и археология днешният Крит, има безброй лазурни плажове – разкошно синьо море, жарко слънце и първокласни хотели. Изследователите предполагат, че древната култура на остров Крит е биила разришена от природно бедствие – изригването на вулкана на остров Санторини, който се намира на 130 км на север.

остров крит
Снимка: pixabay

Критско-минойската цивилизация претърпява такива щети от природното бедствие, че никога повече не се възстановява. Любопитно е, че древното критско писмо все още не е разчетено. Минойците според археолозите били със средна височина, с тънко тяло, тъмни кожа, коса и очи. В по-късна епоха Крит е населен от гърци, дошли от континента.

Една от легендите за Атлантида – острова с висока цивилизация, погълнат от морето, твърди, че той се е намирал именно във водите около Крит и Санторини. Курортният сезон тук започва в края на април и продължава до края на ноември. Самолети, които долитат до двете международни летища Ираклион и Ханя, буквално през 10-15 минути изсипват туристи от цял свят.

Дворецът в Кносос е реконструиран през ХХ век. Вулисмени е най-голямото прясно езеро и се намира в град Айос Николаус

До острова може да сес тигне и с кораб до Ираклион, Ханя, Ретимно и Агиос Николаос. Големият модерен град Ираклион е отправна точка за тези, които желаят да разгледат острова. Тук е роден Никос Казандзакис, най-четеният и най-обсъждан гръцки писател, авторът на ,,Алексис Зорбас“.

На 20-ина километра южно от столицата, в Миртя, откъдето произхожда родът на баща му – прочутият капитан Михалис, е първокласният музей в негова памет, съхранил интересни експонати от литературното и епистолярното му наследство, както и лични предмети. Казандзакис е погребан на хълма Мартиника до родния си град, а епитафията на надгробния му камък гласи: ,,Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Свободен съм!“.

Пещерата на върховния елински бог е на 1024 м над морското равнище. В лагуната Балос се свързват водите на три морета – Средиземно, Йонинско и Егейско. 

Ираклион – този оживен град, пълен с хотели, магазини и многобройни таверни и ресторанти, е вдигнат на стръмен хълм.Над пристанището се издига венецианска крепост, а в местния археологически музей се съхранява най-богатата колекция от артефакти от минойската цивилизация, пише „Галерия“.

крит
Снимка: pixabay

Само на 7 км от Ираклион е най-големият архиологически обект в Крит, свързан с епохата на минойската цивилизация – дворецът в Кносос, разпрострял се на 20 000 квадратни мета. построен е от камък, а стените са украсени с великолепни фрески. Английският археолог сър Артът Еванс открива замъка на легендарни цар Минос в Кносос.

На около 60 километра от Ираклион е вторият важен археологически обект – дворцовият комплекс Фестос. Мнозина смятат, че той е дори по-ярък и елегантен пример на минойската архитектура от Кносос. В Крит има много други туристически атракции, като далеч не всички от тях са свързани с ерата на минойската култура.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button