Новини

Стамболовият мост във Велико Търново се руши

Историческа забележителност с национално значение се руши и е в лошо експлоатационно състояние. Става въпрос за емблематичния Стамболов мост във Велико Търново – емблематично съоръжение на над 130 години.

С днешна дата има сигнали, че има проблеми с него. NOVA направи проверка с общината. Оказва се, че това съоръжение е важно за историята. Построено от фирмата правила Лъвов мост, Орлов мост и Желязната църква в Истанбул. С този мост има свързана любовна история с преминал под него пилот със самолет.

Стамболовият мост във Велико Търново – кръстен на бележития български държавник и революционер, както и журналист и поет Стефан Стамболов. Построен е в края на XIX век и все още се смята за уникален в техническо отношение.

Туристическо влакче тръгна и по улиците на Търново

„Най-известната история е любовна – за пилот минал със самолета си под моста. Малко хора не знаят за историята на Петко Попганчев под моста. Невероятен пилот“, разказва Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

Въпреки, че е само пешеходен, с днешна дата Стамболовия мост изглежда в лошо експлоатационно състояние с ръждясали парапети.

„Парапетът вече едоста ръждясал, но имаме грижата за това. Вече е намерена фирма изпълнител“, посочва Генчев.

Видни са и големи дупки по асфалта. „Дупките са необходими. Тази вода трябва да изтича. Иначе може да се просмуче и да наруши конструкцията. Водата, която се събира, трябва да отиде някъде и тя отива в реката през тези дупки“, твърди зам.-кметът.

Над 120 трабанта дефилираха на Трабант фест във Велико Търново

Недоумение в хората будят и катинари, части от автомобили, прикрепени към перилата на моста. Били израз на заключена любов във форма на съвременно изкуство, но и за това било помислено.

„Ще се опитаме да измислим нещо за влюбените. Място, където да ги закачат, защото това е едно от най-красивите места в града“, заяви Генчев. Като красиво място, привличащо туристи, на мостът на Стефан Стамболов предстояло да му бъде вдъхнат нов живот. „Да стане нещо като Монмартър – улица на занаяти. Има такъв проект заложен“, твърдят от общината.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button