Новини

След земетресението: Безопасно ли е да пътуваме до Мароко?

В петък земетресение с магнитуд 6,8 удари Мароко, убивайки повече от 2000 души и ранявайки хиляди.

Спасителните действия все още продължават и броят на жертвите вероятно ще нарасне, докато продължават. Епицентърът на труса е бил на около 70 км югозападно от Маракеш – град, популярен сред международните посетители.

Експертите казаха, че са вероятни вторични трусове от земетресението в региона през следващите няколко дни.

С хиляди хора, резервирани да посетят страната тази есен, безопасно ли е да пътувате до Мароко?

Кои части на Мароко са засегнати от земетресението?

Епицентърът на земетресението е бил високо в Атласките планини, което означава, че най-засегнатите райони са в централно Мароко. По-голямата част от загиналите и спасителните операции са съсредоточени в отдалечени планински села, които са трудно достъпни, пише „Евронюз“.

Геоложката служба на САЩ (USGS) съобщи, че „поради малката дълбочина на събитието и близостта му до центрове с голямо население много сгради са претърпели силно разклащане, което може да доведе до катастрофален срив“.

Най-близкият туристически център е на 44 км в Маракеш, където сградите са повредени или срутени поради бедствието. Повечето от щетите са нанесени в медината – обект на световното наследство на ЮНЕСКО и най-старата част на Маракеш. Историческите му сгради не са построени с оглед на земетресенията.

Докато трусовете бяха усетени чак в Испания и Португалия, голяма част от останалата част на Мароко остана незасегната. Популярните курортни дестинации Агадир и Есауира отбелязаха само незначителни щети на сгради.

Казабланка, Танжер и столицата Рабат в северната част на страната също избегнаха значителни щети от земетресението.

Безопасно ли е да пътувате до Мароко в момента?

В събота, 9 септември, Министерството на външните работи на Обединеното кралство (FCDO) издаде съвет към пътуващите, но не предупреди да не посещават Мароко или Маракеш.

„В петък, 8 септември 2023 г., земетресение с магнитуд 6,8 удари Мароко близо до Маракеш. Възможни са още вторични трусове. Трябва да следвате съветите на местните власти и да следвате местните медии“, се казва в него.

USGS каза, че е вероятно „по-малки вторични трусове“, под това, което може да открие и докладва, вероятно да се усетят в региона през следващите седмици.

Групата SETO, която представлява 70 от основните туристически туроператори във Франция, заяви в събота, че не знае нито един от нейните клиенти да е пострадал поради земетресението в Маракеш.

Все още ли излитат и кацат полети на летище Маракеш?

Въпреки щетите в града от земетресението, полетите до летището в Маракеш продължават да се изпълняват, като авиокомпаниите следят отблизо ситуацията.

EasyJet и British Airways добавиха допълнителен капацитет с по-големи самолети на полетите до Лондон в събота, за да поемат пътници, които искат да се приберат по-рано.

Някои оператори предлагат на клиентите възможност да пренасрочат пътуването си. British Airways каза, че пътниците, които трябва да пътуват до или от Маракеш преди 24 септември, могат да променят датите си безплатно, ако желаят.

Air France също предложи на клиентите с полети, планирани до или от Мароко в „следващите дни“, възможността да променят или отложат своите полети безплатно. Услугите на авиокомпанията до и от Маракеш, Казабланка и Рабат работят нормално.

Това 16-дневно пътешествие с влак ще ви отведе до Мароко

TUI и easyJet също казаха, че техните графици работят както обикновено. Авиокомпаниите казаха на клиентите да следват съветите на властите и да проверят статуса на своя полет преди пътуване.

Всички други големи летища в Мароко в момента работят нормално.

Какво се случва, ако избера да отменя почивката си в Мароко?

Пътуването до дестинация, която е в разгара на хуманитарна криза, може да натовари допълнително ресурсите. Поради тази причина пътниците може да искат да отменят почивката си или да напуснат Мароко по-рано.

Въпреки че полетите работят нормално, някои авиокомпании, включително British Airways и easyJet, дават възможност на клиентите да обсъдят своята резервация с екипа си за обслужване на клиенти. Това може да ви позволи да резервирате отново, да отложите или дори да промените дестинацията на вашия полет.

Ако имате резервирано пътуване до Маракеш или Атласките планини през следващите няколко седмици, настаняването и обиколките също може да са проблем.

Съветите на Министерството на външните работи на Обединеното кралство не предупреждават да посещават региона, но съветват пътуващите да „се консултират с вашия доставчик на настаняване/туроператор, за да потвърдят договореностите преди заминаване в случай на прекъсване или повреда в резултат на земетресението“.

Най-добре е да се свържете с вашия туристически агент или туроператор, тъй като те вероятно ще предложат гъвкавост за отлагане или повторно резервиране на вашата почивка.

Ако обаче пътуването ви е резервирано за райони извън засегнатите региони, ще трябва да се консултирате с компаниите, с които планирате да пътувате. Малко вероятно е те да ви предложат същата гъвкавост, тъй като услугите работят нормално и анулирането може да означава, че няма да получите парите си обратно.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button