ВарнаНовини

България тотално загуби германските туристи

Туристи от Румъния и Централна Европа са почивали по Северното Черноморие това лято, съобщава за Радио Варна проф. Стоян Маринов, декан на факултет „Управление“ в Икономическия университет във Варна, дългогодишен директор на Колежа по туризъм.

Българи, румънци, чехи и словаци са най-честите посетители през сезон 2023-а. „За съжаление през този сезон загубихме германския пазар. А има пословична сентенция в туризма, че ако една дестинация започне да губи германския пазар, това не говори добре за нея и трябва да се замислим“, каза още проф. Маринов.

По думите му, сезонът е преминал при много агресивна външна среда. „Войната между Украйна и Русия, взривеният язовир „Нова Каховка“ и бедствието по Южното Черноморие – всичко повлия отрицателно на сезона“, коментира проф. Маринов.

Въпреки негативните събития, сезон 2023-а ще бъде по-успешен от миналогодишния, допълни Маринов. Това се дължи на поддръжката на съотношението качество-цена по отношение на конкуренцията. „Сезонът все още не е приключил. Тук на север той продължава до средата на октомври. Едва в края октомври ще можем да ударим чертата и да видим с какъв процент и с колко не сме успели да достигнем нивото на предкризисната 2019 г.“, каза още проф. Стоян Маринов. По думите му, за съжаление, сезонът по Южното Черноморие, особено на юг от Созопол, е приключил.

Кризата е нанесла огромни щети и по отношение на кадрите в туризма, и това се отнася не само за България, посочи Маринов. „В Германия например недостигът на кадри в областта на ресторантьорството и хотелиерството е около 40 %.

У нас, ако не са кадрите, които внасяме от чужбина, най-вече от Казахстан и Киргизстан, трудно бихме организирали летен сезон. Те изместиха до голяма степен украинските кадри, които ползвахме преди това“, допълни Маринов.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button