Новини

Как ще става плащането на таксата за вход във Венеция и колко ще струва

Еднодневните екскурзии до Венеция скоро ще трябва да плащат за привилегията, тъй като градът въвежда своя забавен туристически данък.

Градският съвет най-накрая даде зелена светлина на политиката, която има за цел да се справи с проблемите на свръхтуризма , които измъчват горещата точка на посетителите.

Системата за резервации стартира с 30-дневен пробен период през пролетните и летните уикенди през 2024 г.

Той трябваше да започне през януари 2023 г., но според съобщенията е бил отложен поради логистични проблеми и опасения, че ще удари приходите от туристи.

Ето какво знаем до момента за начина, по който ще работи новата туристическа такса .

Кой трябва да резервира билет за посещение на Венеция?

Пътуващите, които планират да посетят историческия град Венеция, ще трябва да регистрират посещението си, въпреки че тези, които остават през нощта, не трябва да плащат входна такса.

Вече ще си плащаме такса и за Венеция

Посетителите, пристигащи както с обществен транспорт, така и с частни методи, трябва да резервират предварително.

Тези, които посещават околните острови като Бурано и Мурано , също ще трябва да се регистрират и да платят. Само един билет и плащане се изискват за тези, които пътуват до няколко острова, включително Венеция.

Някои дневни екскурзии са освободени от заплащане на входна такса, въпреки че все пак ще трябва да резервират. Те включват жители на региона Венето, студенти и такива, които посещават членове на семейството си в града.

Кога посетителите ще трябва да плащат, за да посетят Венеция?

Изпълнителният съвет се съгласи във вторник (5 септември) на 30-дневен процес. Това вероятно ще бъде разпределено между официалните празници и почивните дни през пролетта и лятото на 2024 г.

Венеция потъва! Ще успее ли системата за 6 млрд. евро да се бори със силата на водата

Окончателното одобрение на плана се очаква да дойде на 12 септември, когато се събира по-широкият градски съвет.

Как посетителите могат да резервират билети за Венеция?

Система за онлайн резервации на множество езици ще бъде предоставена на посетителите, за да резервират предварително своето пътуване до Венеция .

При резервация посетителите ще получат QR код, който действа като техен билет и трябва да бъде показан на контрольорите на билети.

За тези, които пристигат с обществен транспорт, може да има възможност да закупят входната карта едновременно с билета за пътуване.

Ако тази услуга не е налична, операторите на обществен транспорт ще направят съобщения до пътниците, напомняйки им за изискването за резервация.

Посетителите се насърчават да резервират предварително, тъй като цените на билетите може да са по-ниски.

Колко ще трябва да платят посетителите, за да посетят Венеция?

Цената на билетите първоначално ще бъде 5 евро по време на пробния период.

В особено натоварени периоди посетителите вероятно ще трябва да плащат по-високи суми. Това ще се случи, когато броят на посетителите, които резервират да пристигнат в града, надхвърли определен праг, който все още не е обявен, пише „Евронюз“.

Ще има и периоди, когато посетителите трябва да резервират, но няма да се изисква плащане. Това ще се случи, когато в града пристигат много малко туристи.

Как ще се проверяват билетите?

Контрольорите на билети ще бъдат разпръснати из целия исторически град, проверявайки билетите на посетителите или доказателството за освобождаване.

Властите също така обмислят въвеждането на турникети на някои точки за достъп до града, като например жп гарата.

Ами ако забравя да купя билета си за Венеция?

Венецианските власти казаха, че ще има известия и съобщения на входните точки в града, като автобусния терминал на Piazzale Roma или жп гарата, за да напомнят на посетителите да резервират своите билети.

Колко ще ни струва да участваме в Карнавала във Венеция

Посетителите, които пристигнат без резервация и плащане, ще трябва да платят цялата такса от 10 евро и подлежат на глоби от 50 до 300 евро.

За какво ще отиде входната такса?

Таксата „не е инструмент за правене на пари“, се казва в изявление на града.

Освен разходите за управление на системата, всички приходи от входните такси ще отидат за услуги, които помагат на жителите на града. Те включват поддръжка, почистване и намаляване на разходите за живот.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button