Новини

Венеция потъва! Ще успее ли системата за 6 млрд. евро да се бори със силата на водата

Венеция, известна по целия свят със своите живописни канали и емблематични гондоли, но от години се сблъсква с огромен проблем: Тя потъва бавно. През миналия век е потънала с 28 см. Най-посещаваната част на Венеция – също една от най-ниските й точки – Пиаца Сан Марко, е толкова често наводнявана, че върху нея са построени повдигнати рампи, за да предпазят туристите сухи.

Местните венецианци са се научили да носят гумени ботуши до коленете. Но все по-често наводненията стават толкова тежки, че жителите трябва да използват лодки, а не ботуши, за да се придвижват.

Защо водата във Венеция светна в невиждано зелено?

Венеция реши проблема гениално – със система за отваряне на шлюз при приливи и отливи, наречена MOSE. Никой, дори холандците, легендарни в защитите си срещу морето – нямат система като MOSE. Леонардо да Винчи би се гордял. Но преди MOSE да може да бъде пусната в употреба, дойде смъртоносно напомняне защо системата е толкова спешно необходима.

На 12 ноември 2019 г. започнаха поредица от събития, които ще причинят наводнение, по-лошо от това, което повечето от жителите на Венеция са виждали през целия си живот. Ветровете, обратни на часовниковата стрелка, произведоха ветрове със скорост 56 км. час, които усилиха вятъра и предизвикаха буря във Венецианската лагуна. В този ноемврийски ден 85% от града щеше да бъде под до 2 метра вода.

Буквално потъването от самото начало кара венецианците да се научат да се приспособяват. Когато градът потъва дотам, че приземните етажи твърде често са под водата, жителите просто добавят още един етаж към своите сгради. Но дори такива героични мерки не могат да се справят със съвременния натиск.

Ниският прилив създава големи проблеми на Венеция

Изпомпването на подземни води под града в името на континенталната промишленост (практика, започнала след Втората световна война, сега забранена) кара града да потъва още по-бързо. Освен това глобалното затопляне причинява покачване на морското равнище, особено след голямо наводнение на 6 ноември 1966 г., което подтикна Италия към действие. Бурните ветрове повишиха морското равнище, наводниха Венеция на дълбочина от 2 метра и продължиха да духат, не позволявайки на наводненията да се оттеглят.

Морските стени, които са стояли от XVIII век, са разрушени, разбивани от вълни. Когато бурята най-накрая свършва, каналите на Венеция се оказват задръстени от кал и отломки. Изглеждаше така, сякаш всичко, което някога е било вътре, е било пометено в каналите. Това голямо наводнение от 1966 г. доведе до първия специален закон за Венеция, превръщайки спасяването на Венеция в национален приоритет.

Строителството на спасителната система беше разрешено на 3 април 2003 г., когато тогавашният министър-председател Силвио Берлускони положи първия камък. Крайните срокове за завършване идваха и си отиваха и MOSE се забърка в скандал от 2014 до 2018 г. с 35 души, включително бивш кмет на Венеция, бяха арестувани в национално разследване от 2018 г.

Заслужава ли си да посетим Венеция през есента и как да се подготвим

Всяко евро, похарчено за MOSE, е проверено внимателно. Публичното финансиране почти пресъхва. Няколко компании, наети за проекта, фалират. Нацията изглежда губи интерес към MOSE. Дори „бащата на MOSE“, главният инженер Алберто Скоти, става толкова разочарован от закъсненията, че се отказва. Но морето е неумолимо. Големите наводнения, като това през ноември 2019 г., напомнят на Италия за необходимостта от MOSE, пише сайтът „Бизнес новините“.

На 10 юли 2020 г. MOSE беше разгърната сред фанфари с италианския премиер Джузепе Конте, който активира 78-те мобилни бариери. Но истинското му изпитание дойде през октомври 2020 г., когато буря връхлетя бариерните острови на Венецианската лагуна Беше предвидено, че нивото на морето ще се покачи с близо 2 метра. Дадена е заповед за активиране на MOSE.

Как работи MOSE?

MOSE е три системи от порти, всяка от които затваря празнина между бариерните острови на Венецианската лагуна, когато е активирана. Всяка от 78-те порти е широка 20 метра. Портите лежат на около 30 метра под повърхността, всяка в бетонна корито. Най-голямата от портите тежи 350 тона. Всяка порта може да се управлява независимо. Когато предстои висок прилив (130 см. или повече), портите се активират. Те могат да се издигнат до ъгъл от около 45 градуса, когато са напълно разгърнати. Между портите има разстояние от „няколко сантиметра“, за да се предотврати смущение.

Как MOSE получи името си?

MOSE, акроним за MOdulo Sperimentale Elettromeccanico. Mosé е италиански за Моисей, библейската фигура, която също е намерила начин да раздели водата.

Колко струва MOSE?

MOSE е най-големият инженерен проект, правен в Италия някога и сред най-големите в света, според How StuffWorks.com. Разходите, първоначално оценени на 1,3 млрд. евро, са се повишили до 6 млрд. евро. Строителството на MOSE започна преди 20 години и трябваше да бъде завършено през 2011 г. Последната обявена дата за пълното довършване е 2025 г.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button