Новини

След Шенген: Рекорден туристически сезон в Хърватия

Служители в туристическия сектор в Хърватия очакват рекордна година за сектора след като страната се присъедини към Шенгенската зона за свободно движение през януари, което увеличи броя на посетителите на живописното адриатическото крайбрежие, предаде Ройтерс.

Туризмът представлява 20 процента от хърватската икономика. След загубите по време на пандемията от Covid-19, секторът се възстанови през 2022 г. Представители на туристическия бизнес очакват позитивната тенденция да продължи и тази година предвид оптимистичните резултати преди лятото.

Хърватия привлича с туристическа подводница

„Досега сме отчели близо 5 милиона посетители и над 17,5 милиона нощувки, което представлява 20 процента растеж от миналата година“, каза Кристиян Станичич, директорът на Хърватската туристическа асоциация, и добави, че нощувките са се вдигнали с 11 процента в сравнение с 2019 г., която бе рекордна по посещения.

„На основата на тези резултати можем да очакваме позитивно продължение на основния туристически сезон и дори на цялата година“, каза Станичич в интервю за Ройтерс.

Секторът е отбелязал печалби от над 13 милиарда евро през 2022 г. Станичич посочи, че очаква дори по-големи печалби тази година, предава БТА.

Най-красивите острови в Хърватия, които задължително да посетим

Хърватия се присъедини към Шенгенското пространство, както и към еврозоната, на 1 януари, като по този начин позволи на посетителите от Шенген да пътуват по-бързо и да извършват плащания по-лесно.

Служителите в сектора отбелязват наличието на нова тенденция – повече туристи пътуват до Хърватия през уикенда от съседните страни като директен ефект на присъединяването на Хърватия към Шенген.

„Никога не сме били по-близо до основните си пазари като Словения, Италия, Унгария, Австрия и Бавария, откъдето дойдоха най-много посетители през предсезонния период“, коментира Станичич.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button