Новини

Хърватия привлича с туристическа подводница

В Хърватия продължава разработката на луксозна, туристическа и изследователска подводница.

Целта на този проект е да се проучи и разработи туристическа и изследователска подводница с електрическо задвижване за настаняване на до 50 души, оперативна дълбочина на гмуркане до 50 м, каза един от партньорите по проекта, хърватската корабостроителница Brodosplit.

„Целта на проекта е да се изследва и разработи функционален иновативен продукт, многоцелева подводница. Пускането и комерсиализацията на този продукт на световния пазар е с цел укрепване на пазарната позиция на корабостроителницата на специални съоръжения, базирани на технология за изграждане на подводници, и възстановяването на дълго придобитите знания за проектиране и изграждане на подводници, които бяха загубени през последните 25 години“, каза Brodosplit.

Колко струва да нощуваме в жълта подводница, посветена на „Бийтълс“

Подводницата ще се използва за редица цели, включително за подводни туристически обиколки и за предоставяне на възможности за подводни изследвания, пише Croatia Week, цитира сайтът „Бизнес новините“.

„Подводницата ще може лесно да се адаптира към нуждите на археологически, геоложки, мареологични и биологични изследвания с цел научни и приложни изследвания на подводието за по-големи групи изследователи. Изследователските дейности на подводницата, в зависимост от необходимостта, могат да се извършват както като наблюдение, така и с цел събиране на данни и проби с помощта на вградени устройства и сензори“, добави Brodosplit.

Най-красивите острови в Хърватия, които задължително да посетим

Наскоро бяха извършени моделни тестове в басейните на Brodarski institut-Jadranbrod (Морски институт) в столицата Загреб и бяха извършени под надзора на партньора по проекта, Marine and Energy Solutions DIV d.o.o.

Работата по проекта започна през юли 2020 г. и проектът е основан от Европейския съюз по Оперативна програма „Конкурентоспособност и сближаване“, чрез покана за „Повишаване на развитието на нови продукти и услуги, произтичащи от научноизследователски и развойни дейности (IRI) – фаза II .“

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button