България

Мистерията на Бистришкия водопад

Красивият водопад, издигащ се около дупнишкото село Бистрица, е известен с интересен феномен, намиращ се вдясно от водоскока. Това е скално образувание, което наподобява лика на Света Богородица или Баба Ванга.

„Пазителката на водното величие“

То е открито от кмета на селото – Кирил Огненски, който споделя,ч е е преминавал многократно кооло загадъчното образувание и сам го нарича „Пазителката на водопада“, която според него гледа точно към селото.

Той вярва, че нищо в природата не е случайно и това ще донесе сигурност и добър късмет на Бистрица и за нейните жители. Според Огненски всеки, който се е докоснал до това чудо, получава прилив на енергия и може да усети неговата мистична сила, която има способността да накара всекиго да настръхне.

5 невероятни водопада в България, които задължително да видим

Едни виждат в образа Света Богородица. За други обаче скалният лик напомня на Баба Ванга. Най-интересното е, че чудодейното изображение се разкрива в летния сезон, когато водопадът не е толкова пълноводен. Вдясно от това скално образувание,п ри определено слънцестоене, лъчите огряват камък, който приема „златно“ покритие.

Туристическа площадка „Софарджик“

Водопадът вече е едно от чудесата на региона. Той се превръща в изключително популярна туристическа атракция, особено след изграждането на панорамната площадка „Софарджик“, която привлича стотици туристи най-вече през почивните дни.

От площадката се разкрива божествена гледка – пет планини – Осогово, Конево, Верила, Рила и Витоша, а също и части от градовете Кюстендил, Радомир и Бобовдов, както и долината на Дупница, пише „Галерия“. Най-много са разходките именно до площадката и до намиращия се на още час след нея – Бистришки водопад.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button