Новини

Румъния откри ново международно летище в Брашов

Международното летище Брашов-Гимбав в централна Румъния беше открито тази сутрин, а първият самолет с пътници, който кацна на пистата, беше на националната авиокомпания ТАРОМ, предаде Аджерпрес.

Летището е изключително модерно и е единственото в Югоизточна Европа, в което трафикът се наблюдава и контролира чрез виртуална контролна кула, отбелязва Аджерпрес.

„Днес заедно преживяваме момент на удовлетворение и голяма радост: след много десетилетия на очакване първият самолет кацна на летище Брашов. Едно модерно летище, което ние, окръжната администрация, построихме от нулата. Не се страхувам да кажа, че това е историческо събитие за нашия окръг, а защо не и за Румъния“, написа на страницата си във Фейсбук председателят на Окръжния съвет на Брашов Адриан Вещя.

Защо Брашов е най-красивият румънски град и какво да правим в него

От своя страна министърът на транспорта Сорин Гриндяну изрази увереност, че международното летище в Брашов ще има трафик, който ще го превърне в печелившо начинание, предава БТА.

„Това е 13-тото летище, администрирано от окръжен съвет. Уверен съм, че това е късметлийски номер и съм убеден, че летище Брашов в следващите години ще бъде летище с трафик, който ще го отведе в сферата на рентабилността. Защото знам с какво се сблъскват другите летища, администрирани от местните власти, и колко се стараят да осигурят трафик, така че да излязат на печалба. Летищата нямат политически цвят, както нямат и магистралите, нито останалите видове транспорт“, изтъкна Гриндяну на церемонията.

Полет на авиокомпанията ТАРОМ, на борда на който се намираха председателят на Сената Николае Чука, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и посланиците на Великобритания и Франция в Букурещ, кацна в 8.10 часа тази сутрин на новото летище, маркирайки официалното му откриване. Самолетът беше пилотиран от Каталин Прунариу, син на румънския космонавт Думитру-Дорин Прунариу, отбелязва Аджерпрес.

Това е първото летище, построено в Румъния през последните 50 години, се посочва в официалния сайт на международното летище Брашов-Гимбав. Аерогарата се намира в градчето Гимбав, на около 12 километра от Брашов. Проектът е на стойност около 70 милиона евро, а пистата е с дължина 2820 метра и ширина 45 метра.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button