Фестивали и традиции

С 350-метров тиквеник Севлиево посрещна празника на града

С 350-метров тиквеник Севлиево посрещна празника на града, който всяка година се чества навръх Петковден. На 14 октомври градът се превръща в столица на тиквата, а в продължение на седмица Севлиево е арена за различни инициативи, свързани с емблематичния за района плод, предаде БТА.

Денят започна с шоу на Герасим Георгиев – Геро и Димитър Рачков на сцената на Празника на тиквата. Изявиха се местни таланти и певчески групи, а хилядите събрали се на площада пред общинската администрация извиха голямото севлиевско хоро.

По-рано Шеф Андре Токев показа уменията си по правене на гурме кухня с тиква, като произведенията му бяха опитани от желаещите посетители.

По традиция за празника на Севлиево местните кулинари и ресторантьори обединяват усилия, за да зарадват гостите и гражданите на общината с 350-метров тиквеник. Тази година с безвъзмезден труд и дарени от тях продукти те успяха да почерпят всички гости на празника. За изработката на изкушаващия десерт са използвани 200 кг тикви, 80 кг кори, 25 кг орехи, 30 кг захар, 35 л. олио, 0,55 кг канела, 0,25 кг ванилия и 15 кг пудра захар.

В Златоград празнуват „Балканска скариада“

Продуктите за изработка на тиквеника са предоставени безвъзмездно от няколко фирми.

Тиквеникът бе изработен от ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово, като в работата се включиха екипите на четири ресторанта. Десертът пък бе изпечен в местна пекарна.

Нощ в музея, отворени врати в Хаджистояново училище и Нощ в галерията – отворени врати Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ и Музей на съвременното изкуство бяха последните изяви тази вечер.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button