Новини

Приключения с балон: Рекорден брой туристи в Кападокия

Известна с разходките с балон, Кападокия, една от най-популярните туристически дестинации в Турция, очаква да посрещне рекорден брой посетители до края на годината, особено благодарение на туристите, пристигащи от Китай, който позволява организирането на туристически пакети, пише Daily Sabah.

Включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г., известният регион в централната част на Турция привлича туристи от всички краища на света с естествените си скални образувания, подземни селища, изсечени в скалите исторически манастири, бутикови хотели и екскурзии с балон с горещ въздух, предава бТВ Бизнес новините.

По данни на Министерството на културата и туризма през периода януари-септември миналата година музеите и археологическите обекти в Кападокия са посрещнали около 2 544 909 посетители, а през същия период на тази година те са били 3 053 827.

Представители на индустрията прогнозират, че може да бъде постигнат нов рекорд по брой посетители, като по този начин ще бъде надминат рекордът от 4 192 070 посетители, поставен през 2022 г.

Българска влогърка отиде в Кападокия с организирана екскурзия и канселира всички турове

В неотдавнашното си интервю за Анадолската агенция (АА) Якуп Динлер, генерален секретар на Турската федерация на хотелиерите (TÜROFED), заяви, че интересът както на местните, така и на чуждестранните туристи към Кападокия се увеличава всяка година.

Динлер също така спомена, че одобрението на Китай за откриване на пакетни туристически пътувания се очаква да стимулира туризма през последните три месеца на годината.

„Ако успеем да достигнем приблизително 50 000 китайски посетители и да преразгледаме данните за края на годината, можем да постигнем още по-добро приключване на годината“, каза Динлер.

Коня – един от най-старите и красиви градове в Турция

Той коментира и целта за достигане на 350 000 посещения от Китай през следващата година, постигната още през 2019 г., като заяви, че според тях това ще допринесе значително за регионалния туризъм заедно с други туристи от Далечния изток.

Мустафа Дурмаз, председател на Кооперацията за развитие на туризма в Гьореме, заяви, че почти всички туристи, които посещават региона, посещават и град Гьореме. Той спомена, че туристическата индустрия се опитва да отговори на нарастващото търсене всяка година.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button