БългарияУикенд бягства

Разходка до „Чуклите” – каменните великани в каньона на река Ръчене

Гора от великани и внушителни по мащаб каменни стражи, застинали в дълбокия каньон на река Ръчене – тази изумителна картина, изрисувана от мощната земна ерозия, се крие в полите на Западния Предбалкан. Намира се между врачанското село Камено поле и плевенските Бресте и Реселец.

Там е и историческата християнска светиня, известна като Пустата църква. Средновековният храм някога е блестял с изящни стенописи, бил е духовен център за хората в района. Някои вярват, че строежът му е свързан с Цар Иван Асен Втори, разказва Ники Василковски в „Дотам и обратно“ по Нова.

Местни предания разказват, че в храма е заровено съкровище. Може би затова той е разкопан на много места от иманяри.

Глухите камъни са обвити в мистерия

Покрай характерните за района камъни, пръснати безразборно из полето, има път на югоизток към каньона на река Ръчене. Минава се по пътеки, утъпкани от животните. Равният пейзаж рязко пропада в почти 100-метрова пропаст.

В каньона на реката няма маркирани пътеки и разходката е пълна импровизация. Може да слезем долу край реката или да се движим по ръба на скалите.

Покрай водата разходката е по-предизвикателна. Налага се да се провираш покрай дърветата и да прекосяваш реката в тесни участъци. По дъното на каньона се стига до първата група скални пирамиди. Катеренето нагоре е по опасен сипей с 45-градусов наклон. Своеобразната халка на склона обаче привлича погледа. Това е естествена порта в скалите, разположена в основата на една от „Чуклите“.

Съкровища блестят накрая на България

При липсата на туристическа инфраструктура, разходките из дебрите на дивия каньон Ръчене трябва да са с повишено внимание. След обилни валежи реката може да е буйна, камъните – хлъзгави, а високите скални форми – податливи на свлачища и срутища. При сухо време обаче преходът между Камено поле и Реселец би могъл да бъде истинско приключение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button