Новини

Превръщат прочутия затвор „Диарбекир“ в музей

Затворът в югоизточната турска провинция Диарбекир, който е известен с изтезанията, извършвани там по време и след преврата от 1980 г., ще бъде превърнат в музей. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви решението в неделя по време на посещение в провинцията, предава Daily Sabah.

Ердоган каза, че затворът е бил взет от първоначалния си собственик, Министерството на правосъдието, и от неделя е предаден на Министерството на културата и туризма. Той каза, че последният е изготвил проект за реставрация на сградата и допълни, че наред с музея в комплекса ще има библиотека и места за култура и изкуство.

Турция открива най-дългия висящ мост в света през март

Мястото, официално известно като затвор №5 в Диарбекир, беше ярък символ на репресиите на военната хунта, която пое властта на 12 септември 1980 г. През 2016 г., само няколко месеца преди нов преврат да заплаши Турция, парламентът създаде комисия за разследване на изтезанията и малтретирането на затворници през 80-те години на миналия век и имаше разговори за превръщането на затвора в музей, въпреки че плановете отдавна се отлагаха, предава сайтът Бизнес новините.

В затворът са лежали хора, неправомерно осъдени или задържани от военната хунта през 80-те години на миналия век, предимно кюрдски политически затворници, които са били жертви на вечни мъчения от военните администратори на затвора. В продължение на години той беше контролиран от хунтата и след преминаване към цивилен режим управлението му беше прехвърлено на Министерството на правосъдието.

Той беше синоним на мъчение за много местни жители, които оцеляха след престоя си там, в опит на хунтата да сплаши местната кюрдска общност.

1310 км с влак: „Източен Експрес“ отново ни показва далечна Турция

В продължение на две години през 80-те години голям брой затворници умират от мъчения, инфекциозни заболявания и самоубийства в затвора. Въпреки че няма официални данни, се смята, че повече от 30 души са загинали през този двугодишен период. Семействата на жертвите твърдят, че смъртта не е била надлежно разследвана или е била прикрита от официални лица тогава.

Орхан Мироглу, бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, беше сред лишените от свобода в затвора, разказа за условията там, където не им беше позволено да вземат душ в продължение на две години и са били принудени да пълзят гол върху парчета лед в двора.

Защо Бурса става все по-атрактивна дестинация

Байрам Бозиел, който е бил в затвора пет години до 1987 г., е сред привържениците на превръщането на затвора в музей. Наскоро Бозиел каза пред агенция Demirören News Agency (DHA), че затворът е „важен център за паметта за Турция“.

„Там приложиха методи на изтезания, може би първите по рода си в света. Хората бяха подложени на невъобразими мъчения“, каза той. Бозиел каза, че приветства преобразуването и ще се радва, ако сградата бъде трансформирана, за да могат бъдещите поколения да вземат поуки от случилото се тук.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button