Новини

Преместването в Германия става по-лесно с нова визова схема

Германия удвоява плановете си за привличане на квалифицирани работници извън ЕС.

Страната планира да реформира имиграционното си законодателство, за да улесни работата на граждани на трети страни в Германия.

Федералният външен министър Аналена Бербок заяви, че модернизирането на визовия процес би означавало „да го обърне с главата надолу“.

Заедно с федералния канцлер Олаф Шолц тя наблегна на премахването на бюрокрацията и подобряването на цифровизацията и ефективността на системата.

Месечният билет за влакове, автобуси и трамваи в Германия става 49 евро

„Ние знаем, че можем да гарантираме бъдещето си, ефективността на нашата икономика и ефективността на нашите системи за социална сигурност само ако имаме достатъчно квалифицирани работници на наше разположение“, каза Шолц.

„От рамките на Европейския съюз това не е толкова трудно, защото има свобода на движение. По отношение на останалия свят това е по-голямо предизвикателство“, добави той.

Как Германия планира да привлече квалифицирани чуждестранни работници?

Германия се надява да се пребори с недостига си на квалифицирани работници с нова „карта с възможности“. Въпреки че законопроектът все още е в процес на разработка, той беше одобрен в края на ноември 2022 г.

„Chancenkarte“ ще използва точкова система, за да позволи на работниците с необходимите умения да дойдат по-лесно в Германия.

То е част от стратегия, предложена от министъра на труда Хубертус Хайл за справяне с недостига на работна ръка в страната и е насочена към хора, които все още нямат трудов договор в Германия.

Точковата система ще отчита , наред с други неща , квалификации, професионален опит и езикови умения.

Всяка година ще се определят квоти в зависимост от това кои отрасли имат нужда от работници. Три от четири от следните критерии също трябва да бъдат изпълнени, за да кандидатствате по схемата:

-Диплома или професионално обучение, признати от Германия
-Три години професионален опит
-Езикови познания или предишен престой в Германия
-35 години или по-млади

Понастоящем повечето граждани на държави извън ЕС трябва да имат предложение за работа, преди да могат да се преместят в Германия. Вече съществува виза за търсещите работа, но се очаква „chancenkarte“ да направи по-лесно и по-бързо хората, които искат да намерят работа в Германия.

Фестивалът на светлината преобрази Берлин

Гражданите на определени държави с визови споразумения вече могат да влизат в Германия за 90 дни без виза, но им е разрешено да наемат само краткосрочна работа.

Картата с възможности ще позволи на хората да идват и да търсят работа или чиракуване, докато са в страната, вместо да кандидатстват от чужбина. Кандидатите трябва да могат да докажат, че могат да си позволят да плащат разходите си за живот междувременно.

Точните подробности по схемата предстои да бъдат официално уточнени. Не се очаква шансенкарте да бъде достъпен поне до края на 2023 г.

Защо Германия трябва да привлича квалифицирани работници?

Тази година недостигът на квалифицирани работници в Германия се повиши до най-високото си ниво за всички времена. През 2022 г. Институтът за изследване на заетостта (IAB) откри 1,74 милиона свободни позиции в цялата страна.

През юли миналата година недостигът на персонал засегна почти половината от всички компании, анкетирани от базирания в Мюнхен изследователски институт IFO, принуждавайки ги да забавят дейността си.

Кои отрасли са най-силно засегнати от недостига на персонал в Германия?
Проучване на IFO показва, че секторът на услугите е най-засегнат – особено индустриите за настаняване и събития.

Това е последвано от складиране и съхранение, доставчици на услуги и производство – особено в сектора на храните, оборудването за обработка на данни, машините и металообработването. Много фирми за търговия на дребно, строителни компании и търговци на едро също съобщават за недостиг на персонал .

Фармацевтичната и химическата промишленост отчитат най-нисък недостиг на квалифицирани работници. Автомобилната и машиностроителната промишленост също страдат по-малко от други сектори.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button