България

Побитите камъни крият тайни на 500 милиона години

Едно от най-загадъчните места не само в България, а и в целия свят, се намира край варненския град Белослав. Малница обаче знаят, че групата на пътя между крайморския град и Девня е всъщност една малка част от целия природен феномен.

Останалите колони са разпръснати по западната част на Варненското плато на площ от близо 50 квадратни километра и остават непознати за туристите. Там, където са струпани, районите са без растителност и създават усещане за дъно на море, като все още могат да се намерят и фосили.

Камъни се люлеят и не падат над Мътеница

Побитите камъни и до днес остават мистерия за учените и са едно от най-енергийните места у нас. Легенди разказват за титани, превърнати в скали, а изследователи от различни страни издигат свои хипотези за произхода на българския Стоунхенд.

Според тях те са остатъци от замъци, вкаменени гори, даже и че са дело на извънземни. Цялата местност е покрита с изправени естествено образувани колони, откъдето идва и името й.

Абсолютно всички колони са купи отвътре, пълни са с пясък и силно ерозирали. Имат главно цилиндрична форма, а някои и разклонения. Според учените идеално оформените колони са се образували през еоцента – преди 50 милиона години, когато Югоизточна Европа е била дъно на море.

Някои от учените смятат местността Побити камъни за силно енергийно и лековито място. В голямата Дикилинташка група се срещат редки растения като лепидотрихум, жлезист лопен, карталовиден карамфил и други.

Трованци – мистериозните растящи камъни на Румъния

Побитите камъни са около 300 на брой и са с неизвестен произход. Височината на някои от тях достига 10 метра. Каменните форми наподобяват скулптури на хора, животни, чудовища, митични същества, воини и някои отт ях носят имената „Кучето“, „Каменните стражи“, „Сърцето“, „Трона“, „Камъкът на плодорието“.

Една от групите е наречена „Кръгът на желанията“ и се смята за най-енергийното място в природния резерват. Хората вярват, че каквото се пожелаеш тук, то се сбъдва, и кухината на камъните е осеяна с листчета с написани желания.

Съществуват различни теории за мястото, че то всъщност е древнотракийски астрономичен комплекс или пък древен календар. Според други твърдения в дните на пролетното и есенното равнодействие на това място стават чудеса – слънцето се прокладва в пролуките на камъните и се случва нещо магическо.

Сякаш земята на това място се „зарежда“ от слънчевата енергия. Все още никой не е разкрил загадките на тази удивителна местност, в която в средата на миналия век са открити древни селища от старокаменната епоха, пише „Галерия“. Сред камъните се забелязвав кръг, който е построен от човешка ръка и вероятно е бил светилище.

Там лечители с екстрасензорни способности усещат  енергия, от която черпят сила. Наблизо се намира и чешма, построена над извор, за чиято вода се смята, че е най-лековитата на територията на България.

Легендата разказва, че тя е бликнала като символ на любовта. Преди векове мястото, тогава достигано от морето, се пазело от титани. В близост до него живее човек, на когото Бог разкрил името си и го направил безсмъртен. Но му поставил условие – да не издава божественото име, защото ще изгуби безсмъртието си.

Младежът пазел тайната, но една сутрин срещнал край морето невероятна красавица и се влюбил. Когато научил, че тя ще стане жена на един от титаните, той решил да я откупи от тях. Обещал им да изпълни всяко едно тяхно желание.

Вълшебна змия пази Скрибина в Родопите

А то било да разкрие името на Бога. За тази цел той накарал титаните да се подредят край брега, така с телата им изписал името. Бог видял всичко: той бил смаян от невероятната готовност на младия мъж да направи всичко в името на любовта и бил потресен от постъпката на титаните, кито така отнели безсмъртието на човека.

Бог ги наказал, като ги вкаменил в тази фигура, изписваща името му. А когато човекът срещнал своята любима край брега и я прегърнал, от земята бликнала лековита вода. И точно там след време хората направили чешма.

Каменните колони са високи до 8 метра и диаметър 2,5 метра и се намират във втората в Европа пустиня след тази в Испания. Тайната е, че всъщност родната пустиня достига чак до Девня и Белослав на запад и юг.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button