България

Камъни се люлеят и не падат над Мътеница

Средна гора е сравнително малка планина в България. Разположена е успоредно на Старопланинската верига, а най-високият й връх Голям Богдан се извисява на 1603 метра надморска височина.

Сред активни туристи тази българска планина стои назад в списъка с дестинации, въпреки че е богата на неизброимо красиви и митични места. Сред най-малко познатите чудеса на Средна гора са люлеещите  се камъни край селището с име на стара българска напитка Мътеница.

Върху билото на  планината над пазарджишкото село се намират групи с огромни и по-малко големи камъни и скали, за които са посветени в радистезията и други неофициални все още науки и способности казват, че имат силно положително енергийно поле.

Средна гора е пълна със силно енергийни светилища

То е най-мощно в дните на лятното слънцестоене, както и на другите свещени дати в календара на сезоните. Съществува негласно единство в мнението на обикновените туристи, местни хора и учени в различни области, че скалите над Мътеница са древни светилища.

Но дотук свършва единството и започват ралзичията. Те вървят най-отчетливо по линия на създателите на светилища и времето, когато са направени. Обяснимо предположенията се разминават с хилядолетия, но е факт, че силно енергийните камъни над Мътеница не са изследвани то археолози.

Дори да бяха, едва ли щеше да се обяви официално, че става въпрос за десетки векове назад във времето, за непризваните древни континенти Лемурия и Атлантида, скоито са свързани днешните български земи.

Дали природата е съзадала скалния монумент?

На този етап е удобно и прието да се говори най-много за създаването на светилището някъде през първото хилядолетие преди новата ера. По подобен начин стои въпросът за това кой или кои са създателите на необикновенните каменни струпвания над село Мътеница.

Което първо опира до друг спорен момент – дали светилищата са естествени струпвания на скали с причудливи форми, или са подредени някога от някакви сили и мощни ръце, а може би и от непознати днес машини.

За да им е мирна главата, историци и краеведи говорят за природни образувания. Неуморните изследователи на местната и българска древност обаче са категорични, че става въпрос за изкуствено направени обекти, за човешка или дори извънземна намеса.

Допуска се, че светите места в района са строени по подобие на египетските пирамиди. Според една от хипотезите светилищата над Мътеница са дело на великани от Атлантида. Други предположения са още по-смели и отпращат силно енергийните места в цяла Средна гора още по-далеч – във времето на Лемурия.

Неразгадани са все още тайните на многотонните мегалити

Каменните блокове са местени със силата на мисълта и със знания за преодоляване на гравитацията. А самитее светилища са били необходими за балансиране на космическата земна и човешка енергия така, че тези места да са нещо като природни болници.

И когато хората идват тук в точно определни дни в годината, то е, за да се лекуват и да живеят дълго. Накацалите по билото на Същинска Средна гора скални комплекси над Мътеница са наричани Скаловалежът над Мътеница, защото камъните изглеждат като паднали от небето.

Местните хора им казват Люлеещите се камъни, защото хиляди гранитни късове са подредени едни върху други и приличат на каменни люлки. Казват, че някои от огромните кмаъни започват да се люлеят само от лекото побутване с ръка и в никакъв случай не падат и не изместват центъра на тежестта.

Многотонен камък е отлично балансиран и дори да бъде залюлян, не променя положението си

Румен Зиновиев пък нарича скалните комплекси над Мътеница Мегалитна вселена, Защо им е било на древните строители да наредят скалните късове по този начин, остава една от големите загадки на Мътеница, подобно на останалите многобройни мегалитни комплекси в България.

Един от отлично балансираните камъни се намира в местността Ирука над Мътеница. В местността Свети Иван също могат да се видят такива. За да ссе стигне до Гъбата, трябва да се премине под три процепа, като през цялото време усещането е, че няколкотонният камък над главата на преминаващия всеки момент може да падне.

Но за щастие това не се случва. Лица на хора и животни ясно се различават в светилищата над Мътеница. На места ясно се забелязват изсичания и екопавания, за които се смята, че са свързани с култови практики на тракийците от племето одриси.

Има и мнение, че именно на светилищетов местността Свети Иван над Мътеница Апостола на свободата Васил Левски се е зареждал с космическа енергия и е провеждал своите духовни пътешествия.

Ето какво пишат алтернативните изследователи от Ямбол: ,,Светилищният скален комплекс над Мътеница е един от основните енергийни обекти, на които Васил Левски е провеждал своите практически занимания по посвещаването му във феноменните жречески тайнства, познания и практики по време на неговото учителстване през 1864 г. в село Войнягово, намиращо се на няколко километра от Мътеница и състоящо се от преселени от Ямбол жречески фамилии“.

Автор: Силвия Драгомирова

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button