26.4 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

Отличиха най-добрите кукерски състави на фестивала „Старци в Турия“

С тържествено награждаване завърши Националният фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия“, който беше последното събитие от програмата на „Чудомирови празници“ 2023 в община Павел баня. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Фестивалът събра над 30 кукерски и маскарадни състава от регионите на Бургас, Ямбол, Русе, Стралджа, Пазарджик, Карлово, Шумен, Казанлък, Смолян и Перник, както и местните състави от община Павел баня, а участниците бяха 1200.

“Да отворим сърцата си за добрини и благи вести да носим и получаваме! Що е добро, в нашата община да дойде! Що е традиция, векове да пребъде!”, посочва кметът на Павел баня Иса Бесоолу, цитиран от общинския пресцентър.

300 кукери възродиха празника „Песпонеделник“ в Широка лъка

Раздадени бяха и традиционните награди. Специалната парична награда на градоначалника получиха кукерите от Широка лъка, а наградата „Иван Загоров” отиде при кукерския състав от град Калофер.

Връчени бяха и три награди за цялостно представяне, като първо място заеха две кукерски групи – от Ямбол и от село Расник, община Перник. Второто място си разделиха групите от село Вресово, община Руен, село Шейново, община Казанлък, и село Домлян, община Карлово.

старци в турия
Снимка: Ивайло Илиев

Третото си поделиха групите от казанлъшкото село Дунавци, стралджанското село Чарда и карловското село Каравелово. Награди за автентични маски, костюми и персонажи получиха групите от село Веселиново, Шуменско, и село Веселиново, община Тунджа, село Каменово, община Бургас, село Калчево, община Тунджа, и село Зимница, община Тунджа, както и село Церетелево, община Съединение, посочват от администрацията.

Над 600 кукери се включват във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

„Чудомирова награда” отиде при кукерите от карловското село Дъбене.

Начало на „Старци в Турия“ даде представянето на кукерската група от павелбанското село Габарево, което започна с гръм на Габаревското черешово топче. След тях местни кукерски състави, както и гостуващите от страната, представиха характерни за региона си кукерски игри и маски, предава БТА.

Целта на администрацията в Павел баня е с това събитие да се съхрани дългогодишната кукерска традиция в региона и тя да продължи да се предава от поколение на поколение.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации