Новини

Над 600 кукери се включват във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

На 3 март за шеста година ще се състои паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“ с 300-метров български трибагреник. Над 600 атрактивни кукери от Старозагорско, Шуменско, Пернишко, Бургаско, Ямболско, Силистренско и други части на страната ще вземат участие на завърналият се след тригодишно отсъствие Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора.

Двадесет и второто издание на пъстрата фиеста ще се проведе на 4 март от 10:00 часа. Форумът ще започне с дефиле на участниците по централните улици на града. Шествието ще премине по бул. „Цар Симеон Велики“ до площада пред Община Стара Загора и по бул. „М. Кусев“ ще достигне до Античния форум „Августа Траяна“.

Сред участниците е и кукерският състав при Народно читалище „Отец Паисий 1890“, село Лесичово, вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“.

Десетки кукери гонеха злите духове в Средец навръх Сирни заговезни

Фестивалът на маскарадните игри в Стара Загора ще събере на едно място колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и други маскирани персонажи, които ще огласят с мощния звън на огромните си хлопки и медни звънци античното пространство, прогонвайки злите сили, студа и тъмнината.

Участници има и от Калофер, Шумен, Ямбол, Тъжа, с. Васил Левски, Домлян, Голямо Дряново, Гранитово, Долно Езерово, Калипетрово, Айдемир, Шумен, с. Земен, с. Варвара, с. Маломир, с. Камен, съобщава БТА.

Стара Загора е подготвила богата програма за предстоящите почивни дни. На 3 март за шеста година ще се състои паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“ с 300-метров български трибагреник. Шествието тръгва от центъра на града – от площада пред Общината, и достига до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. В неделя, на 5 март, Туристическият информационен център към Община Стара Загора е подготвил безплатния градски тур „Парковете разказват своите истории“.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button