НовиниФестивали и традиции

Десетки кукери гонеха злите духове в Средец навръх Сирни заговезни

Десетки млади мъже и момичета се включиха в тазгодишния празник Кукеровден в Средец. Традицията повелява мъже да се обличат в кози кожи в последната неделя на месец февруари. Тази година празникът съвпадна със Сирни заговезни.

Голяма част от участниците не спят предната вечер, за да приключат с подготовката за тежкия ден, която стартира месеци по-рано. Мъжете, които играят като кукери, започват издирването на кози с дълъг косъм, за да впечатлят с костюмите си.

Това никак не е лесна задача, а някои изминават  стотици километри, за да се сдобият с желания размер на косъма, за да изпъкнат на Кукеровден.

кукери средец
Снимка: Дико Йорданов

Основната идея на празника е кукерите да гонят злите духове и сили. Затова помага и маската, с която крият лицето си. Тя се прави ръчно, а за изработката й също се отделя не малко време. Прави се от цветни пулчета и канап.

Кукерите от Средец с фурор на фестивала в Сардиния

В ръцете си кукерите носят калъч, който представлява дървена сабя. С нея те удрят леко гражданите и гостите на Средец за здраве.

кукери средец
Снимка: Дико Йорданов

Освен с размер на косъма кукерите се състезават помежду си и с броя на тучовете (чановете, звънците).

Сборният пункт и тази година за всички кукери беше паркинга на гимназията в града, откъдето се разделиха на няколко кукерски групи, за да обиколят максимално много къщи. Те биват посрещани от стопаните с домашно приготвени баница, луканки, вино и сладкиши.

Кукерите в Средец – красиви, но зловещи

Следобед групите се събраха в центъра на града, където преминаха заедно със стотици жители и гости до градския стадион.

кукери средец
По традиция един от кукерите пада на земята болен, а докторът го спасява; Снимка: Дико Йорданов

Там се проведоха някои от традициите, сред които е и заораването, за да е плодовита годината. Обичаят датира из българските земи от времето на траките, когато бил празнуван през дните, посветени на тракийския бог на веселието Дионис с цел да се отпразнува началото на новата земеделска година и във връзка с оранта. Кукерите празнуват факта, че зимата отминава и настъпва плодовитата пролет.

кукери средец
Снимка: Дико Йорданов

Традицията повелява в края на деня да бъде избран и новият цар. Освен като кукери мъжете влизат и в различни роли – булка, младоженец, доктор, полицай и други.

кукери средец
Снимка: Дико Йорданов

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button