Новини

300 кукери възродиха празника „Песпонеделник“ в Широка лъка

Близо 300 кукери огласиха днес Широка лъка на традиционния празник „Песпонеделник“. Кукерският празник се завръща след двегодишно прекъсване по време на пандемията.

Зрелищните маскарадни игри и обреди за „прогонване на злото“ събраха около 4000 души публика. Кметът на Смолян Николай Мелемов отри кукерския празник, напомняйки, че Песпонеделник е стародавен обичай. Смисълът на днешния празник е във веселието и забавата, но преди всичко е в наследената традиция, която осмисляме като памет на рода и като културна ценност, посочи Николай Мелемов. Той поздрави кукерите като пазители и изразители на българската фолклорна традиция.

Разходка из архитектурното и фолклорно съкровище Широка лъка

Празничната програма бе открита с изпълнение на домакините – кукерският състав „Песяци“ от Широка лъка. В кукерските игри на мегдана на родопското село се представиха състави от Големо Бучино (Пернишко), Церово (Пазарджишко), Бегунци (Карловско) , Изгрев (Благоевградско) и Турия (Старозагорско). Всички кукери „прогониха злото“ със страховити маски и кръстосвайки саби, посочват от общинския пресцентър.

На празника „Песпонеделник“ присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, директорката на НУФИ „Широка лъка“ Стоянка Тенова и Ралица Базайтова, гл. експерт в културното министерство. Организатори на „Песпонеделник“ са Община Смолян, кметството в Широка лъка, НЧ „Екзарх Стефан -1872“.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button