Новини

25 градчета в Италия продават къщи за по 1 евро, но каква е уловката?

Градчета в Италия привличат нови жители като предлагат къщи на атрактивни цени, съобщава „Индипендент“.

Причината е, че много млади италианци все повече заминават да живеят в големите градове. Така много от най-красивите отдалечени села и градчета в Италия опустяват, а населението там е малко и застаряващо.

Притежанието на втори дом в Италия е свързано с плащане на данъци, а евтината продажба на имоти, които не се използват може да е по-доходоносна от запазването им. Около 25 общини отправят на бъдещите собственици оферта за къща на символичната цена от 1 евро.

Сант’Елия а Пианизи – поредното градче, в което можем да си купим къща за 1 евро

„Нямаме нужда от нови строежи и презастрояване. Стратегията за подобряване на жилищната среда и възстановяване на нашата културна идентичност, е да съживим малките изоставени сгради“, се казва в изявление на сайт, който предлага подобни имоти.

Местните власти в области като Емилия-Романя, Абруцо и Кампания също се надяват, че новите собственици на имоти ще стимулират икономиката, защото те ще купуват местна продукция, ще наемат местни строителни работници и ще стимулират туризма чрез създаване бутикови хотели.

Каква е уловката?

Имотите, които се предлагат не са нови. За схемата са избрани порутени къщи, които изискват големи структурни подобрения. Въпреки това, цената на ремонта все още е сравнително ниска – от порядъка на 20 000 – 50 000 евро в зависимост от размера на имота.

Страната предоставя „супербонус“, който е освобождаване от данъци за купувачите. По този начин се покрива 110% от квалифицираните разходи за сградата.

Новите собственици ще трябва да представят подробности за проекта за обновяване на имота в рамките на 2 до 12 месеца след покупката му.

Юридическите такси за закупуване на къща в чужбина могат да добавят до 3000 евро над цената. Някои общини дори изискват и „гаранционна такса“ – от 1000 до 10 000 евро в зависимост от града и цената на проекта за обновяване.

Това зашеметяващо италианско градче ще ви даде 30 000 евро, за да се преместите там

Повечето градове, които предлагат схемата, имат финансови изисквания към купувача. Някои от общините имат изискване купувачът да живее в къщата след ремонта, докато други позволяват той да се използва като ваканционен или да се дава под наем.

Купувачите, които нямат италианско пребиваване или не говорят италиански, могат да се сблъскат с повече препятствия.

В кои райони могат да се закупят имоти за 1 евро?

Емилия-Романя

Част от Северна Италия има къщи за продажба в градове като Модилиана, който е изпъстрен с древни руини.

Абруцо

Този регион обхваща крайбрежието на изток от Рим. Градовете, които продават свободните къщи, включват Казоли, Санто Стефано ди Сесанио и Пратола Пелиня.

Кампания

Драматичният, вулканичен участък от бреговата ивица около Неапол, близо до Помпей и крайбрежието на Амалфи, предлага имоти за продажба за около 1 евро на места като почти изоставеното малко градче Пиетрамелара.

Сицилия

Градовете Калатафими Сегеста, Аугуста, Самбука и Калтаджироне, разпродават нежелани или непотърсени къщи.

Пиемонт

Този регион се намира близо до Швейцария и предлага жилища в градове като Боргомедзавале и Албуняно. Те се намират близо до известни винопроизводителни региони и откритата, гориста долина Антрона.

Льо Марке

Средновековният град Кантиано се намира на 40 минути път с кола от морския бряг. Имотите за продажба са близо до адриатически плажове с бели камъчета и места за лов на трюфели.

Лигурия

Триора и Пиньоне са две от областите в този регион, известни с колоритните рибарски селища Чинкуе Тере, както и с пестото и вкусните фокачи.

Пулия

Със 195 024 жители, столицата на провинция Пулия Таренто е един от първите по-големи градове, които стартираха схемата имот за 1 евро.

Сардиния

Градовете Романа и Нулви се намират в провинция Сасари и там също може да се закупи евтин имот.

Тоскана

Монтиери, Гросето, Лука и Вергемоли, са някои от градовете, в които може да се закупи къща.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button