Новини

14 групи се включиха в кукерския фестивал в Калипетрово

етиринадесет групи от различни области на страната и от румънския град Бранещ участваха в тазгодишното издание на Националния фестивал на кукерите в силистренското село Калипетрово. Организатори на проявата са народно читалище „Пробуда – 1940“ и кметството в с. Калипетрово със съдействието на Силистренската община.

Навръх Благовещение кукерите представиха стародавни народни обичаи, разиграха сватби и весели сценки, наричаха за здраве и плодородие. Участниците бяха оценявани от жури от специалисти, а за най-атрактивните имаше парични награди. Фестивалът е включен в културния календар, както на селото, така и на община Силистра, предава БТА.

В силистренското село Калипетрово организират кукерски фестивал за 16 път

Според етнографи в силистренско обичаят е пренесен от заселници от Одринска Тракия. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро.

Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол /Силистра/.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button