Новини

Нова заплаха застрашава невероятно красивия залив Ха Лонг във Виетнам

Заливът Ха Лонг е една от най-красивите природни забележителности не само във Виетнам, но и в света. Обектът на световното наследство на ЮНЕСКО обаче е застрашен от потоп пластмасови отпадъци.

Примигвайки срещу яркото слънце в горещата сутрин, Ву Тхи Тин се качва на малката си дървена лодка, за да се заеме с нелеката си работа. Все още няма 9.00 часа, но зад нея в лодката вече се издига купчина от пластмасови отпадъци и кутии от бира и безалкохолни напитки.

Те са най-видимият знак за човешкото въздействие, влошило драстично състоянието на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, известен с блестящите си тюркоазени води, осеяни с карствои острови и образувания, покрити с тропическа гора.

„Чувствам се много уморена, защото по цял ден събирам боклук в залива „, казва 50-годишната Тин, която работи от близо десетилетие като събирач на боклук. „Налага се да правя по пет-седем пътувания с лодката всеки ден, за да събера всичко.“, казва тя пред АФП, цитирана от Euronews.

Според управителния съвет на залива Ха Лонг от началото на март досега от водата са събрани 10 000 кубични метра отпадъци, достатъчни да запълнят четири олимпийски плувни басейна.

Проблемът с боклука е особено остър през последните два месеца, тъй като схемата за замяна на стиропорените шамандури в рибните ферми с по-устойчиви алтернативи се провали и рибарите са изхвърлили излишния полистирол в морето.

Вече може да се качим на луксозен дневен круиз в залива Ха Лонг

Властите наредиха на собствениците на 20 баржи, осем големи лодки и екип от десетки доброволци да започнат почистването, съобщават местните медии.

Тиен Тхан, природозащитник в отдела за управление на залива Ха Лонг, заявява, че буйовете са краткосрочен проблем, но признава: „Заливът Ха Лонг… е подложен на натиск и огромен риск“.

През 2022 г. повече от седем милиона туристи са посетили впечатляващите карстови образувания в залива Ха Лонг. Властите предполагат, че броят им ще нарасне до осем милиона и половина тази година. Но популярността на мястото и последвалият бърз растеж на град Ха Лонг, в който вече има кабинков лифт, увеселителен парк, луксозни хотели и хиляди нови жилища, сериозно са увредили екосистемата му. Някога в залива е имало около 234 вида корали. Сега броят им е наполовина.

През последното десетилетие се наблюдават признаци на известно възстановяване, като покритието на коралите бавно се увеличава, а делфините, които бяха изтласкани от залива преди десетилетие, се завръщат в малък брой, тъй като забраната за риболов в основните части на обекта на културното наследство разшири източника им на храна.

Но отпадъците, както пластмасовите, така и много други от човешката дейност, все още представляват огромна грижа. В близост до залива Ха Лонг има много големи жилищни райони“, казва Тхан.

„Битовите отпадъци от тези райони, ако не се третират правилно, оказват значително въздействие върху екологичната система, която включва и кораловите рифове. Град Ха Лонг може да се справи с малко над 40 % от отпадъчните си води“.

Обявиха кои са 10-те най-добри плажове в света

Пластмасата за еднократна употреба вече е забранена на туристическите лодки, а управителният съвет на залива твърди, че общата употреба на пластмаса на борда е намаляла с 90 процента спрямо пика си.

Но боклукът, генериран на брега, все още се трупа на плажа. Туристите също негодуват. „Те четат в медиите, разглеждат красиви снимки, и смятат, че заливът Ха Лонг е най-удивителното място, но когато виждат отпадъците, не искат да влизат във водата или да се разхождат с лодка. Колебаят се дали да кажат на приятелите и семейството си да го посетят“, казва местен рибар.

Според Световната банка бързият икономически растеж, урбанизацията и промяната в начина на живот във Виетнам са довели до „криза на замърсяване с пластмаса“. В доклад от 2022 г. се оценява, че всяка година се генерират 3,1 млн. тона пластмасови отпадъци, като поне 10 % от тях изтичат във водните пътища, което превръща Виетнам в един от петте най-големи пластмасови замърсители на световния океан. Този обем може да се увеличи повече от два пъти до 2030 г., предупреждава Световната банка.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button