15.8 C
София
неделя, май 28, 2023
spot_img
ruse русе

Непал забрани на туристите преходи без придружител в Хималаите

Непал задължава всички туристи, които правят пешеходни преходи в хималайския регион на страната, да наемат местен водач, съобщиха високопоставени лица, цитирани от ДПА.

Правилото, което ще влезе в сила от 1 април, цели да гарантира безопасността на пътуващите и да създаде повече работни места в страната.

Мани Радж Ламиххане, говорител на Непалския туристически борд, агенцията, която стои зад това решение, заяви, че всеки турист ще трябва да наеме гид от регистрирана компания за трекинг.

Олимп – планината на боговете

Новото правило ще се прилага за установени маршрути за трекинг, които са в обхвата на системата за управление на информацията за занимаващите се с трекинг, като всеки от тях ще трябва да получи разрешение от Националния туристически борд. Новото правило няма да засегне алпинистите, за които има друг набор от регулации.

Според Ламиххане Националният туристически борд всяка година се сблъсква с около 40-50 случая на хора, занимаващи се с трекинг, които са изчезнали и властите често се затрудняват да ги намерят и спасят, допълва БТА.

В Непал са разположени някои от най-популярните маршрути за преход в света като трасето Анапурна под връх Анапурна и прехода в подножието на връх Еверест.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации