Новини

Майорка обяви война на бюджетните туристи, вдига драстично цените

Почивките до Майорка са на път да станат една трета по-скъпи, предупреди туристическа организация, тъй като островът се стреми да ограничи „бюджетните туристи.

Напоеният със слънце Балеарски остров е популярна дестинация за бюджетен парти туризъм.

Но цените се покачват стабилно – и ще продължат да го правят в обозримо бъдеще, каза Хуан Ферер, президент на офанзивата за качество в Палма Бийч.

„Почивките ще бъдат с около 33 процента по-скъпи през 2023 г., отколкото през предходната година“, каза той пред германския таблоид Bild.

Увеличението идва на фона на кризата с разходите за живот в световен мащаб – и докато туристическите власти на Майорка се опитват да намалят бюджетния туризъм.

Защо цените се покачват в Майорка?

Една година след нахлуването на Русия в Украйна цените на енергията и храните – които скочиха в началото на войната – остават високи. В Майорка инфлацията в момента е 5,8 на сто.

Увеличението на туристическите цени може отчасти да се дължи на този глобален скок на цените. Но островът също така иска да ограничи броя на бюджетните пътници, които приема.

През ноември директорът по туризма Лусия Ескрибано каза, че островът „не се интересува от бюджетните туристи от Обединеното кралство“.

Ограничаването съвпада с подобни инициативи от други испански ваканционни горещи точки. Миналата седмица Лансароте се обяви за „зона, наситена с туристи“ и обяви планове за ограничаване на броя на посетителите от Обединеното кралство, които получава.

Как Майорка ограничава бюджетния туризъм?

Майорка се стреми да ограничи броя на хотелските легла за туристите, за да се бори с пренаселеността, обявиха миналата година управителните съвети на острова, предава Евронюз.

Планът е да се постави таван от 430 000 туристически легла на целия остров, като президентът на Съвета на Майорка Каталина Кладера каза, че искат „туризъм с по-голяма стойност и по-малък обем“.

След като ограниченията за пътуване с COVID-19 бяха премахнати, миналото лято островът отбеляза безпрецедентен брой посетители. Туристите бързо изпълниха хотелски стаи и ваканционни жилища под наем, като Кладера призна, че „повтарящият се дебат за пренаселеността се завръща“.

Това са най-добрите европейски градове за посещение през март

„Няма да отричам, това лято имаше пренаселеност“, каза тя. „Въпреки това, само на някои места и в определени часове.“

Съветът на Майорка потвърди, че ще преразгледа плана си за туризъм и ще намали броя на посетителите на острова. Ще има ограничение за броя на хотелските легла и как те могат да бъдат предлагани на пазара.

Той също така обяви увеличаване на броя на инспекторите по туризма, които да извършват проверки на незаконни ваканционни наеми.

Жестоки мерки срещу пияните туристи

На Балеарските острови властите въведоха редица строги разпоредби тази година в опит да намалят пренаселеността. Пияните туристи, които преди се тълпяха по улиците, бяха особена цел за новите правила.

В много ол инклузив курорти в Магалуф, Ел Аренал и на остров Ибиса са наложени ограничения на алкохола. Гостите на някои места са ограничени до три напитки на вечеря и три напитки на обяд – всички други алкохолни напитки трябва да бъдат закупени отделно.

Законодателството също така забранява обхождането на кръчми, офертите за напитки две за едно, продажбата на алкохол в магазините между 21:30 и 8 сутринта и рекламирането на лодки за партита в определени райони.

Колко по-скъпа ще е лятната почивка тази година

Това лято един от най-популярните парти курорти на Майорка, Плая де Палма, забрани на хора, носещи футболни фланелки, да влизат в ресторанти. Собствениците на фирми се събраха, за да създадат дрескод, насочен към намаляване на грубото поведение.

По-специално Ибиса се стреми да се дистанцира от репутацията си на дестинация за пиянски партита. Вместо това местните власти се надяват да се съсредоточат върху по-устойчив туризъм като многобройните уелнес и еко курорти на острова.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button