Свят

Мистерията на скалните комини в Байконг

В китайската провинция Цинхай има планина, наречена Байконг. Местните хора разказват редица легенди за нея, а историци и геолози се борят с мистерията на една от трите й пещери.

През 1996 година, когато изследвали планината Байконг, на един от склоновете й учените открили две дузини тръби с диаметър от 2 до 40 см.

Тези странни дупки били изрязяни в скалите и изглеждали като система от изкуствени канали, създадена или от човек, или извънземен разум.

Развита цивилизация или извънземен разум

През 2002 година тръбите на Байконг стават известни по целия свят. Местните власти веднага се сещат, че странният обект може да се превърне в истинска златна мина. Затова те организират туристическа атракция на това място.

Тези 11 неща може да видите единствено в Китай

По пътищата са поставени указателни табели за НЛО, а самите тръби са включени в справочниците и до тях е построен паметник на извънземни. Комините на планината Байконг са подредени с математическа точност и изглеждат така, сякаш някой ги е разположил геометрично с някаква определена цел.

Те са дълбоко вкопани в скалите, което изключва възможността за полагането им от съвременни хора. Нито една от досегашните идеи за целта на съоръжението не може да обясни защо са създадени тези тръби.

Улинюен – живописната зона, която привлича милиони туристи в Китай

Изследването на проби от химическия състав на кухините показва значително съдържание на железен оксид в тях с високо ниво на силициев диоксид и калциев оксив. Допълнителни изследвания сочат, че древните китайци порсто не са могли да ги направят. Възрастта на находката е определена на 5000 години. По онове време в Китай не може и да се говори за производство на желязо.

Място за кацане на НЛО

Някои смятат, че тръбите са останки от древен водопровод. Други, че някъде в планината има шахти, водещи до пирамида вътре в планината. Твърди се, че съществува сложен механизъм, който работи със силата на водния поток, произтичащ през тръби от езерето Тосън.

Привържениците на други версии твърдят, че те са следи от място за кацане на НЛО, но едва ли е възможно да се докаже подобно предположение, пише „Галерия“. Официалната наука обаче дава неочакван отговор за това кой и защо е направил тези тръби – нито извънземни, нито хора са участвали в изграждането им, защото комините са създадени то самата природа.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button