Новини

Лошите условия на труд за сезонните работници в гръцкия туризъм са причина за липсата на кадри

Лошите условия на труд и подслон за сезонните работници в сферата на туризма в Гърция водят до недостиг на кадри, смятат членове на Конфедерацията на гръцките туристически предприятия (SETE), цитирани от гръцкото електронно издание in.gr.

Работните условия са „окаяни“, с голям обем от работа, „безкрайно“ работно време, ниски заплати, „неприемлив“ подслон, извънредно работно време, което не се заплаща, пише изданието.

„Спят пет човека заедно в един малък апартамент и имат минимално време за почивка“, казва гръцки работник в сектора на туризма за телевизия „Мега“.

Гърция търси български работници за летния сезон. Каква е заплатата?

Според Конфедерацията на гръцките туристически предприятия (SETE) недостигът на кадри през 2022 г. е възлязъл на над 60 хиляди души – камериери, сервитьори, рецепционисти, миячи на съдове, бармани, чистачи и готвачи, предава БТА.

Тази година, според представители на гръцкия пазар, се очакват още по-голям недостиг. Гръцки работници казват, че „работата на черно обикновено се превръща в норма на много острови по време на туристическия сезон, като в много случаи (работниците) получават само част от заплатата, а останалата сума никога не влиза в джобовете им“.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Етикети

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button