Новини

Гърция търси български работници за летния сезон. Каква е заплатата?

ръцки хотелиери тръгнаха на лов за български работници. Родната работна ръка излиза по-евтино, а в същото време върши достатъчно добре своята работа и това кара бизнеса в Ставрос, Аспровалта и Неа врасна да предлагат заетост още отсега за следващото лято.

Летният туристически сезон в Гърция носи ред изводи, един от които според хотелиерите е че е нужен свеж персонал. Служителите се оказват недостатъчни.

“Сезонът за всички нас тук в Гърция много ясно показа, че има голяма разлика между това какво хотелите имат нужда откъм персонал и с какво в действителност разполагат. И затова, поглеждайки към нашите съседи, да, българите определено представляват интерес за нас, като това важи особено за островите, които имат нужда от повече персонал”, каза  през Нова Теодосис Стоицас, Асоциация на собственици на хотели и апартаменти.

Интересът към българската работна ръка Теодосис Стоицас обяснява много просто.

Гърция се готви за рекорден туристически сезон

“Българите са огромен процент от нашите клиенти вече от много години насам, и това в крайна сметка са хора, които познаваме. В същото време голям процент от клиентите ни са българи и ако ние имаме български персонал, това ни създава страхотно предимство както в комуникацията, така и във всеки наш опит да предложим по-добро обслужване”, казва още той.

В Гърция един български работник в хотел би получавал средно около 1500 лева. Като възнаграждението е възможно и да е много по-високо.

А къде е гръцкият персонал? Според Стоицас, масово, работещите в сектора, са се преориентирали след пандемията, което е довело до кризата за кадри и неизбежният поглед към българският трудов пазар.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button