Новини

Приключва ли ерата на евтините полети в Европа?

Приключва ли ерата на евтините полети в Европа? ЕС се съгласи с нови правила, изискващи от авиокомпаниите да използват по-екологични горива и да намалят емисиите, което неизбежно ще доведе до по-високи цени на самолетните билети.

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, заяви, че споразумението, постигнато между държавите-членки и Европейския парламент, изисква от доставчиците да смесват зелено реактивно гориво с керосин във все по-големи количества от 2025 г.

„Очаква се тази стъпка да намали въглеродните емисии от самолетите с две трети до 2050 г. в сравнение със „сценария без действие“ и да осигури ползи за климата и качеството на въздуха чрез намалени емисии, различни от CO2“, се казва в изявление на Комисията.

Каква е причината за високите цени на полетите това лято?

Политическото споразумение е част от пакета на ЕС Fit for 55, който има за цел да намали емисиите на газове за глобално затопляне с най-малко 55% до 2030 г.

Според споразумението най-малко 2% от цялото гориво, доставяно на летищата от 2025 г., трябва да бъде екологично безопасно, а до средата на века този дял ще достигне 70%.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button