Кулинарният туризъм привлича все повече почитатели у нас. Професор от Софийския университет направи проучване по темата и издаде книгата „Кулинарният туризъм в България между локалното и националното”.
„България има такъв шанс, тъй като кулинарното наследство е част от нематериалното културно наследство”, разказа пред Нова проф. д-р Вера Николова, Катедра „География на туризма „СУ „Св. Климент Охридски”.
Туристите, които посещават определени места, за да се запознаят с културата им, поставят храната на едно от първите места.
Три български салати в топ 15 на света
„За тях е важно и това, което те преживяват чрез храната. Чистият кулинарен туризъм предлага пътувания само заради храна. Но България не е разпознаваема на картата на световния туризъм като кулинарна дестинация, по-скоро Балканите са познати като такива”, обясни още проф. д-р Вера Николова.
У нас се акцентира върху вкуса и върху оригиналните български продукти.