България

Кръвта на Крали Марко още личи край Елена

На няколко места в България има огромни скални късове, наречени от хората в района Марков камък. Интересно е, че тези обвити в предания камъни някак равномерно са разпределени по територията на страната – сякаш са неми пазители на хората от самите тях.

Всеки Марков камък си има легенда с главен герой Крали Марко. Само на едно място обаче може да се види кръвта на героя и това е Марков камък край не по-малко забележителното балканско градче Елена.

Героят убил сестра си заради грешната й любов

Според преданието се случило така, че пътят на Крали Марко минавал през вековните гори край Елена. Пътеката, по която вървял, се оказала препречена от огромна скала. Легендарният юнак опитал да я помести с крака си, но тя не помръдвала.

Затова той я хванал здраво с двете си ръце, вдигнал я високо над главата си и с титанична сила я запратил право в долината. Не стига това, ами хукнал надолу да хване канарата, за да не удари тя някой човек.

Света Куртулещица 4 века стои под земята

Успял да я изпревари и я хванал малко преди да се удари в земята, Внимателно я поставил върху няколко по-малки камъка. Но не минало без драскотина. Наранил малкия си пръст и капка кръв паднала върху скалата.

Именно тази кръв според легендата все още може да се види върху скалния феномен. Той е огромен и само приказен герой може да го помръдне – дори днешните машини биха се затруднили в повдигането му.

Трудно е да се види кръв от Крали Марко върху този камък, но легендата е красива

Размерите на Марков камък са внушителни – дълъг е 6 метра, пирок е 3,5 метра и е висок 3,2 метра. Намира се близо до село Усои на около 3 километра южно то Елена. Според друга легенда огромният скален къс е хвърлен от Крали Марко по турска потеря, водеща български моми, завързани на синджир.

марков камък елена

До Марков камък може да се стигне по екопътека, която започва южно от град Елена в посока прохода Елена – Твърдица, Самата екопътека свързва Марков и Раюв камък, като преминава през спиращи дъха природни гледки от Балкана.

Местата на двата камъка е ясно, че са много древни мегалитни светилища, които хората през вековете са използвали в съответствие със своите вярвания и цели. Раюв и Раев камък представлява 20-метров скален откос, чието име наява асоциации с думата ,,рай“ и това е напълно естествено, защото природата в района има най-точното определение – райска.

От Раюв камък се открива приказна гледка към Еленския Балкан

Раев камък се състои от множество разпръснати скали южно от Марков камък. Две от тях наподобяват плочките на костенурка и са наречени Голямата и Малката костенурка. Върху Голямата е издълбан казан с диаметър около един метър и няколко по-малки около него.

В подножието на скалата има издялана вертикална ниша която все още се използва за поклонение. На обратната страна на скалата близо до основата й е издълбана фигура на шаман с островърха шапка или корона с жезъл в лявата ръка.

Над фигурата личи древният българкси символ за силата на мисълта и космическото знание – (Y). Наблизо е село Райово. От района на Еленския Балкан е и друга легенда за Крали Марко, която е много по-малко известна.

В нейния разказ героят убива сестра си. Легендата е от еленското село Константин между Велико Търново и Сливен в средния Предбалкан, На около километър и половина южно от селото се намира височината Девича могила.

Лакатнишките скали – чудото на Искърския пролом

Според преданието тук е погребана сестрата на Крали Марко. Тя била влюбена в друговерец. Веднъж Крали Марко, като се намирал с приятели в крепостта над село Стара река, видял сестра си в прегръдките на друговерец.

Не се сдържал и пуснал с лъка си стрела към влюбените. Стрелата пронизала сърцето ан сестра му. Така на това място умряла в ръцете на любимия си девойката. Предполага се, че Девича могила е старо тракийско светилище или некропол.

Автор: Силвия Драгомирова

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button